Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Rybne przekąski

Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz, grillowane na otwartym ogniu do złocistobrązowego koloru - dla smakoszy ryb to są najsmaczniejsze kąski z "Oktoberfestu". Pieczony kurczak i golonki wieprzowe mają wymagających konkurentów w ekstraklasie przekąsek "Wiesn" już od dokładnie 100 lat: w 1914 roku została sprzedana pierwsza "Steckerlfisch" ryba na patyku, która do dzisiaj jest tak popularna jak wtedy.

Chrupiące kęsy znad morza

rybne-przekaski-banner
"Steckerl" to słowo, które w Bawarii oznacza "patyk" - to właśnie na patykach w całości grillowane są ryby. Gęste rzędy nabitych ryb mają wiele metrów długości.

Patyki są pionowo wbijane do usypanego piasku lub specjalnych form, które są ułożone po prawej i lewej stronie ogniska z węgla drzewnego i lekko skierowane w kierunku żarzących się węgli, tak aby ryby piekły się powoli i równomiernie pod wpływem pośredniego ciepła. W taki sam sposób ryba może być upieczona też na konwencjonalnym grillu. Pozbawione nalotu i wypatroszone ryby są najpierw marynowane. Marynata może mieć wyrazisty smak, jest zwykle robiona z oleju (często oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek), soku z cytryny i dużej ilości świeżych ziół, takich jak tymianek, pietruszka, rozmaryn, koper, bazylia lub oregano. Sól i pieprz są również istotne, często dodaje się też czosnek, chili i fenkuł. Dokładne ilości oraz dodatkowo używane zioła i przyprawy są dobrze strzeżoną tajemnicą poszczególnych szefów kuchni.

Ryby są starannie nacierane marynatą po wewnętrznej i zewnętrznej stronie, a następnie odstawiane na dzień lub na noc w lodówce. Następnie są one nabijane na kij, zaczynając od otworu gębowego. Świeże, obrane gałązki wierzby są tradycyjnie wykorzystywane jako szpikulce. Alternatywnie można używać patyków z innych rodzajów drzewa, ale muszą być one uprzednio dokładnie namoczone w wodzie, dzięki czemu nie spalą się podczas grillowania. Skóra ryby będzie chrupka jeśli ryba będzie od czasu do czasu nacierana marynatą podczas grillowania. To, czy rybę zjemy ze skórą, czy bez niej jest kwestią gustu. Dla niektórych chrupiąca skorupka jest najlepszą częścią ryby, podczas gdy inni wolą zdjąć skórę i skoncentrować się wyłącznie na mięsie.

Najczęściej używaną rybą do przygotowania "Steckerlfisch" jest makrela. Dzięki swojemu silnemu naturalnemu smakowi i stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczu doskonale nadaje się do grillowania na otwartym ogniu. Ponadto tłuszcze wiążą alkohol, dzięki czemu piwo z "Wiesn" nie uderza tak bardzo do głowy. Śledź, pstrąg, w tym pstrąg źródlany, sandacz i okoń morski są tutaj równie często używane. "Steckerlfisch" są najczęściej sprzedawanymi potrawami nie tylko na Oktoberfest: są popularne na festiwalach i w ogródkach piwnych w Bawarii oraz sąsiedniej Austrii przez cały rok. Są zawsze podawane z patykiem, na którym są pieczone - w restauracjach na talerzu, a na festiwalach, raczej jako przekąska, owinięte w papier, z którego są spożywane. Mogą być podawane z każdym możliwym akompaniamentem, na przykład z wszelkiego rodzaju sałatkami (szczególnie popularne w Bawarii są sałatka ziemniaczana i sałatka z kapusty), pierogami, preclami lub po prostu kawałkiem świeżego chleba. Na Oktoberfest często można znaleźć także inne przekąski z ryb. Wciąż popularne są rybne roladki, np. z łososia, śledzia lub węgorza oraz smażonych ryb.

Światowy hit: delikatna ryba w chrupiącej skorupce

Ludzie kochają chrupiące, smażone ryby owinięte w smażone ciasto nie tylko w Bawarii i Niemczech, ale także w innych krajach. Ryba z frytkami [ang. fish and chips] to nieoficjalna narodowa potrawa Wielkiej Brytanii. Do przygotowania tego dania najczęściej używany jest dorsz, ale zazwyczaj do wyboru mamy też inne gatunki ryb. Holenderska wersja tego dania to "kibbeling", również tradycyjnie przygotowywane z dorsza i serwowana z frytkami; jest spożywana głównie z sosem remoulade.

Smażonym ciastem, które doskonale nadaje się do tych jak i innych potraw ze smażonych ryb, jest ciasto piwne. Podstawowy przepis nie mógł być prostszy: piwo miesza się z mąką, tak aby ciasto było gęste - i to wszystko. Jeśli chcemy, możemy dodać też żółtko – sprawi, że ciasto będzie bardziej chrupiące podczas smażenia. Można też dodać ubite białko, aby ciasto miało szczególnie lekką i puszystą konsystencję.
rybne-przekaski-1
Rada szefa kuchni 
Ci, którzy preferują "Steckerlfisch" przyrządzoną z mniej tłustych ryb niż makrela, powinni dodać więcej oleju do marynaty w celu uzupełnienia niższej zawartości tłuszczu w mięsie.
rybne-przekaski-5
Czy wiesz, że ...?
Ryba jest skuteczna w leczeniu kaca. Po pierwsze, zawiera wiele minerałów, które organizm może zużyć po długim i nadmiernym piciu alkoholu. Po drugie, rybne przekąski są dość słone, co sprawia, że chce się pić duże ilości wody - to również pomaga złagodzić skutki nadmiernego spożycia alkoholu.

Kilka składników do osiągnięcia dobrego smaku

ciasto do smażenia ryb - MAKRO Inspiracje
ciasto do smażenia ryb - MAKRO Inspiracje
ciasto do smażenia ryb - MAKRO Inspiracje

Przepisy

smażona ryba w piwnej panierce - MAKRO przepisy
Przepis na luksusowe fish & chips