Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Rybne curry

Kuchnia azjatycka jest teraz bardzo modna. Kuchnie narodowe z ogromnego kontynentu azjatyckiego są pełne kulinarnych perełek, w szczególności dań przyrządzanych z ryb. Przyprawy i zioła odgrywają w tej kuchni bardzo ważną rolę – od sushi, aż po curry. Sprawdź jak przygotować rybne curry.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 45 minut.


Rybne curry
Składniki:
 
1 cebula
1 łyżka cukru palmowego (cukru brązowego)
1 ząbek czosnku
2 łyżki przyprawy curry
1 chilli
2 łyżki sosu rybnego
3 łodygi selera
2 łyżki sosu sojowego
1 słodka papryka
800 ml bulionu rybnego
200 g groszku cukrowego
4 liście limonki kaffir
1 por
3 łodyżki tajskiej bazylii
2 łodyżki trawy cytrynowej
3 łodyżki kolendry
750 g filetu z ryby
Olej arachidowy
12 krewetek
 

Sposób przygotowania:

Posiekać drobno cebulę, czosnek i chilli, a warzywa pociąć w paski. Zbić wałkiem trawę cytrynową i grubo ją pokroić. Pociąć rybę na małe kawałki i oczyścić krewetki. W woku z małą ilością oleju arachidowego lekko poddusić cebulę z czosnkiem i chilli. Dodać warzywa i lekko podsmażyć je z cukrem palmowym i przyprawą curry. Dodać do tego sos rybny i sos sojowy. Zalać wszystko bulionem rybnym i dodać trawę cytrynową i liście limonki kaffir. Dusić przez 5 minut. Następnie dodać krewetki,  rybę i dusić przez kolejne 5 minut. Posiekać zioła, doprawić nimi curry i podawać.

Rada

Można  jeszcze mocniej doprawić potrawę przyprawą curry - wedle uznania.


Zobacz więcej krok po kroku

Wypróbuj również nasz przepis na pyszne, orientalne krewetki!

Krewetki
Zobacz, jak to zrobić »