Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Smażona ryba w piwnej panierce

Nic tak dobrze nie smakuje jak ryba smażona w piwnej panierce. Soczysta w środku, chrupiąca na zewnątrz dla smakoszy ryb to jeden z najciekawszych smaków rodem z "Oktoberfestu". 


Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - ok. 30 minut.


Ryba w piwnej panierce - MAKRO Inspiracje
Składniki:
 
750 g filetów z dorsza
300 ml piwa pszenicznego
280 g mąki
2 jajka
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Cukier


Nasza wskazówka:

Podawać w bułce z sosem remoulade.


Przygotowanie

ryba w piwnej panierce (1)
Filety z dorsza umyć, osuszyć i poporcjować. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
ryba w piwnej panierce (2)
Roztrzepać piwo z mąką i żółtkami, aż ciasto będzie gładkie.
ryba w piwnej panierce (3)
Na sztywno ubić białka jaj i dodać do ciasta. Doprawić solą, odrobiną pieprzu i szczyptą cukru. Odstawić na chwilę.
ryba w piwnej panierce (4)
Obtoczyć filety rybne w mące, zanurzyć je w cieście piwnym i smaż na złotobrązowy kolor. Położyć na drucianej podstawce, aby ociekły z nadmiaru oleju.