Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Roladki z gładzicy

Roladki z gładzicy - MAKRO Inspiracje

Przepis na: 6 porcji. Czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki
5 gładzic 300 g zielonych główek szparagów
500 ml białego wina 500 ml wody
4 pomidory gałązkowe 1 szalotka
śmietana 1 pęczek koperku
sól, pieprz liść laurowy, estragon
600 g kopru morskiego oliwa z oliwek

Przygotowanie

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 1
 Filetujemy gładzicę i usuwamy z niej skórę. Następnie odważamy cztery najmniejsze filety, przecieramy je przez sito i łączymy z ważącą tyle samo śmietaną z odrobiną koperku. W ten sposób przygotowujemy farsz.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 2
W międzyczasie blanszujemy szparagi, koper morski i pomidory w solance.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 3
Obieramy skórkę z pomidorów, kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory kroimy na cienkie paseczki.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 4
Rozkładamy pozostałe filety gładzicy, delikatnie je przyprawiamy i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Całość przykrywamy główkami szparagów.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 5
Zwijamy filety w małe roladki ...

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 6
... które spinamy wykałaczkami lub wiążemy szczypiorkiem.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 7
Wodę wraz z białym winem, liściem laurowym, odrobiną estragonu, koperkiem i zmielonym pieprzem doprowadzamy na szerokiej patelni na krótko do wrzenia, a następnie utrzymujemy całość na wolnym ogniu.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 8
Dodajemy roladki i pozwalamy się im gotować przez około 5 – 8 minut.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 9
Na małej ilości oliwy z oliwek szybko rumienimy koper morski z pokrojoną w kostkę szalotką, dodajemy paseczki z pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Roladki z gładzicy - przygotowanie krok 10
Ugotowane roladki układamy na zrumienionym koprze morskim i od razu podajemy.