Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Roladki z flądry i botwiny

Flądra, ryba o wspaniałym smaku i oferująca wachlarz możliwości jej wykorzystania, zaczyna na dobre wpisywać się w serca wielu kucharzy i w karty menu. Roladki z flądry z botwiną to nasza propozycja kulinarna, która pozwoli wydobyć wspaniały smak tej przepysznej ryby o białym i bardzo chudym mięsie. 


Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 45 minut

Roladki z flądry i botwiny - MAKRO Inspiracje
Składniki:
 
6 fląder, każda po ok. 500 g
150 ml śmietany
1 cytryna
6 łodyżek pietruszki
750 g zielonej i czerwonej botwiny
2 łyżki masła
1 łyżka gruboziarnistej musztardy
sól
pieprz
 


Sos szafranowy:
 
2 szalotki (pokrojone)
2 łyżki oliwy z oliwek
375 ml bulionu
250 ml wytrawnego białego wina
300 ml śmietany
1 szczypta szafranu
80 g zmrożonych kostek masła
sól
pieprz
 

Sos szafranowy:

Usmażyć szalotkę na oliwie z oliwek na szklisto. Wlać do tego bulion i białe wino, dodać szafran i zredukować o połowę. Dodać śmietankę i nieco zredukować. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do środka kostki masła, ale nie doprowadzać sosu do wrzenia.

Przygotowanie

przygotowanie (1)
Wyfiletować flądrę i pozbawić filety skóry. Poprzycinać mocno końce filetów.
przygotowanie (2)
Rozdrobnić na puree odcięte części ryby ze śmietaną, pietruszką i odrobiną skórki z cytryny, doprawić solą. Ublanszować botwinę w dużej ilości osolonej wody i opłukać zimną wodą.
przygotowanie (3)
Odciąć liście od łodyżek, a łodyżki pociąć w drobne paski. Na każdą roladę przyprawić dwa filety z flądry, położyć je na liściu botwiny i przykryć puree z ryby.
przygotowanie (4)
Zrolować liść botwiny. Smażyć na maśle na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podsmażyć również łodyżki botwiny, doprawić solą i musztardą i podawać z roladkami.