Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Rolada z kaczki

Rolada z kaczki
Nie trzeba być szefem kuchni, aby olśnić innych swoimi umiejętnościami. Rolada z kaczki to pierwszy krok do wzniesienia się na swoje kulinarne wyżyny.

Rolada z kaczki

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Kaczka - 1 szt. – 2 - 2,5 kg.
  • Kasza jęczmienna – 200 g
  • Śliwka suszona – 60 g
  • Nektarynki – 4 szt.
  • Marchew – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Cynamon kora – 2 szt.
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Ziele angielskie – kilkanaście sztuk
  • Pieprz ziarnisty  – kilkanaście sztuk
  • Czerwone wino wytrawne – 200 ml
  • Cukier trzcinowy – 60 g
  • Masło – 50 g
  • Olej rzepakowy– 50 ml


Czas przygotowania: 3 godziny

Poziom trudności: trudny

Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Kaszę prażymy w pustym garnku przez ok. minutę. Następnie dolewamy wody (ok 400 ml) gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie dodajemy śliwki. Dodajemy szczyptę soli.

krok 2
Krok 2: Trybujemy kaczkę.
krok 3
Krok 3: Mięso faszerujemy kaszą ze śliwką.
krok 4
Krok 4: Zawijamy kaczkę w roladę, zawiązując sznurkiem.
krok 5
Krok 5: Dodajemy marchew, pomarańczę, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Podlewamy wodą (ok.100 ml). Dodajemy sól (2-3 szczypty).

krok 6
Krok 6: Pieczemy ją w temperaturze 160 stopni przez 2 godziny.
krok 7
Krok 7: Nektarynki smażymy na patelni z cukrem trzcinowym i czerwonym winem na średnim ogniu (6-10 minut).
krok 8
Krok 8: Dodajemy pieprz.
krok 9
Krok 9: Serwujemy.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!