Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Risotto - różne wariacje

Cudowna soczystość, kremowość, ale z pazurem: prawie żadna inna potrawa nie łączy w sobie tych cech tak perfekcyjnie, jak prawdziwe włoskie risotto. Poprzez wykorzystanie różnorodnych składników i przypraw kuchni śródziemnomorskiej ta pyszna, klasyczna potrawa może być za każdym razem inna. Prezentujemy przepisy na risotto z daktylami i rodzynkami, szafranem, botwiną. 


Risotto z daktylami i rodzynkami

Czas przygotowania 15 min

Risotto z daktylami i rodzynkami
Składniki:
 
1 szalotka
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki rodzynek
2 gwiazdki anyżu
100 g daktyli
1 laska cynamonu
100 ml białego wina
60 ml białego octu balsamicznego
100 ml białego wina
2 łyżki miodu
250 ml soku pomarańczowego
6 łodyg natki pietruszki

Przygotowanie:

Pokroić szalotkę w drobną kostkę i pokroić daktyle w poprzek. Dusić je razem z rodzynkami i odrobiną oliwy, aż staną się szkliste. Dodać białe wino i wlać sok pomarańczowy i bulion. Dodać przyprawy i pozostawić do osiągnięcia konsystencji syropu. Na koniec wzmocnić smak odrobiną octu balsamicznego i miodu. Razem z posiekaną pietruszką połączyć z podstawową wersją risotto.


Risotto z szafranem

Czas przygotowania 15 min

Risotto z szafranem
Składniki:
 
1 szalotka
250 ml bulionu
1 ząbek czosnku
1 g szafranu
1 łyżeczka cukru
2 pomidory
100 ml białego wina
 

Przygotowanie:

Drobno posiekać szalotkę i czosnek, lekko poddusić je razem z cukrem i odrobiną oliwy aż staną się szkliste. Dolać białe wino i wlać bulion. Dodać szafran i pozostawić aż potrawa zmniejszy objętość o połowę. Zblanszować, obrać i oczyścić pomidory z szypułek, a potem pokroić je w drobną kostkę. Wymieszać bulion z szafranem i pokrojonymi pomidorami, połączyć z podstawową wersją risotto. Pozostawić na chwilę.


Risotto z botwiną

Czas przygotowania 15 min

Risotto z botwiną
Składniki:
 
1 szalotka
150 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka masła
pieprz
250 g młodej botwiny
gałka muszkatołowa
50 ml białego wina
 

Przygotowanie:

Drobno posiekać szalotkę i czosnek, i dusić na odrobinie masła, aż staną się szkliste. Następnie dodać botwinę, dolać białe wino i dopełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, gdy botwina zacznie się rozpadać. Doprawić mieszankę do smaku odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodać do gotowej podstawowej wersji risotto.