Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Risotto - podstawowy przepis

Cudowna soczystość, kremowość, ale z pazurem: prawie żadna inna potrawa nie łączy w sobie tych cech tak perfekcyjnie, jak prawdziwe włoskie risotto. Poprzez wykorzystanie różnorodnych składników i przypraw kuchni śródziemnomorskiej ta pyszna, klasyczna potrawa może być za każdym razem inna. Prezentujemy podstawowy przepis na risotto. 


Danie na 6 porcji. Czas przygotowania 20 min

Składniki:

250 g ryżu do risotto
1 ząbek czosnku
2 szalotki
sól
200 ml białego wina
pieprz
1 l bulionu
30 g startego parmezanu
1 liść laurowy
70 g masła

Przygotowanie:

risotto (1)
Pokroić szalotkę w drobną kostkę i lekko poddusić ją z ryżem w odrobinie oliwy do momentu, gdy stanie się szklista.
risotto (2)
Dodać do składników wino i przyprawy. 
risotto (3)
Gotować ryż przez ok. 12 minut tak, żeby pozostał jędrny, co jakiś czas dodając trochę gorącego bulionu.
risotto (4)
Na koniec połączyć z masłem i parmezanem, przyprawić solą i pieprzem do smaku i pozostawić risotto na chwilę, żeby doszło.


Zobacz więcej krok po kroku

Poznaj nasz podstawowy przepis na risotto