Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Rigatoni z chorizo


Rigatoni z chorizo

Przygotowanie

Porcja dla: 6 osób / Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:   
500 g rigatoni 850 ml pomidorów w puszce
500 g chorizo Kolendra
2 czerwone słodkie papryki Ser manchego
2 cebule Sól
4 ząbki czosnku Pieprz
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Cukier
250 ml czerwonego wina Oliwa z oliwek


Propozycja win:

Pikantne hiszpańskie kiełbaski komponują się wyjątkowo dobrze z mocnym czerwonym winem Ribera del Duero, które produkuje się głównie z winogron odmiany  Tempranillo.
krok 1
 Pokroić chorizo w plasterki o grubości połowy centymetra. Papryki pokroić w duże kawałki, posiekać cebulę w drobną kostkę i posiekać czosnek.
krok 2
Usmażyć chorizo na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć krótką chwilę a następnie wmieszać suszoną paprykę.
krok 3
Wlać czerwone wino i zredukować na wysokim ogniu o połowę. Dodać pomidory. Doprawić szczyptą cukru, soli i pieprzu. Gotować bez przykrycia, na średnim ogniu przez około 15 minut.
krok 4
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody aż będzie al dente, odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Posypać liśćmi kolendry oraz serem manchego.
krok 5
Podawać natychmiast.