Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ravioli z łososiem i krewetkami królewskimi


Ravioli z łososiem i krewetkami królewskimi

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas gotowania: ok. 75 minut

Składniki na makaron do ravioli:

400 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek
4 jajka
Gałka muszkatołowa


Składniki na nadzienie
 
 100 g ricotty  1 cytryna
 50 g parmezanu  Sól
 125 g obranych krewetek królewskich  Pieprz
 250 g łososia  

 

Do dekoracji
 
 4 gałązki szałwii  Parmezan 
 6 gałązek majeranku  Pieprz
 Masło  

Propozycja win:

Do tego dania polecamy młode, owocowe, wytrawne różowe wino z Côtes de Provence. Jego kwiatowy i lekko pikantny aromat idealnie uzupełni smak makaronu oraz nadzienia.
krok 1
Dobrze ugnieć wszystkie składniki na ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
krok 2
Nadzienie: połącz ricottę z drobno startym parmezanem (zachowaj jedną pełną łyżkę), dopraw solą i pieprzem i dodaj odrobinę skórki i soku z cytryny. 
krok 3
Dodaj pokrojone w drobną kostkę krewetki i łososia. Połącz wszystkie składniki nadzienia.
krok 4
Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkuj ciasto na cienkie paski. Połóż jeden pasek makaronu na stole obsypanym mąką. Umieszczaj jedną łyżeczkę nadzienia co parę centymetrów, w równych odstępach, wzdłuż paska makaronu. Za pomocą pędzla skrop delikatnie wodą odstępy między porcjami nadzienia. 
krok 5
Pokryj pasek drugim paskiem makaronu i porządnie dociśnij w przestrzeniach pomiędzy nadzieniem. Wytnij ravioli za pomocą noża lub wycinarki.
krok 6
Gotuj ravioli przez 3-4 minuty w osolonej, delikatnie gotującej się wodzie.
krok 7
W międzyczasie podsmaż na maśle liście szałwii i majeranku.
krok 8
Dodaj ugotowane ravioli z odrobiną wody z gotowania. Dodaj łyżkę startego parmezanu i wszystko wymieszaj.
krok 9
Posyp ravioli parmezanem, ziołami i pieprzem. Możesz podawać!