Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ragout z dzika



Ragout z dzika

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 3,5 godz.

Składniki:
 
1,5 kg dzika (udziec, łopatka)
300 ml wina Barolo
1 cebula
1,25 l ciemnego mięsnego bulionu
150 g selera
1 mała saszetka przypraw (1 łyżeczka pieprzu, 3 goździki, 2 łyżeczki jagód jałowca)
2 marchewki
Po 3 łodygi lubczyku, tymianku i majeranku
1 por
3 liście laurowe
4 łodygi selera
2 pałki cynamonu
1 łyżeczka papryki
6 łyżeczek żurawiny
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
6 łodyg pietruszki
60 ml ginu
Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

wykonanie ragout z dzika (1)
Pokrój mięso w kawałki wielkości orzecha włoskiego, pokrój cebulę i warzywa w kostkę
wykonanie ragout z dzika (2)
Zwiąż lubczyk, tymianek, majeranek, liście laurowe i cynamon, tak by tworzyły saszetkę ziołową
wykonanie ragout z dzika (3)
Przysmaż mięso mocno w dużej patelni i połóż je na jedną stronę
wykonanie ragout z dzika (4)
W tej samej patelni delikatnie podduś cebulę z selerem i łyżeczką cukru. Dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy i zostaw całość do skarmelizowania.
wykonanie ragout z dzika (5)
Całość uduś z ginem i winem Barolo i dodaj bulion mięsny.
wykonanie ragout z dzika (6)
Dodaj mięso, saszetkę ziołową, garść ziół i łyżkę stołową soli. Duś całość przez około trzy godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

wykonanie ragout z dzika (7)
Na około 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę, łodygi selera i pora.
wykonanie ragout z dzika (8)
Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj trochę żurawiny i nieco pietruszki dla spotęgowania smaku.
Wskazówka szefa kuchni! 
Możesz wykorzystać wywar z patelni do zrobienia wyśmienitego sosu: wyciągnij mięso z patelni i uduś na niej marchewkę, pora i cebulę. Dodaj cukru i przypraw, duś z bulionem i czerwonym winem. Pozwól, aby sos zredukował się o połowę, a następnie przelej go przez sito, ubij go z zimnym masłem i dopraw do smaku.