Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pyzy orzechowe z grzybami



Pyzy orzechowe z grzybami

Przygotowanie

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania 90 min.

Na pyzy:   
600 g mącznych ziemniaków Całe orzechy do nadziewania
60 g skrobi
100 g masła
4 gałązki pietruszki
100 g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
4 gałązki pietruszki60 g otrębów (lub semoliny z pszenicy twardej)
100 g posiekanych orzechów włoskich
 

Do grzybów:

500 g grzybów, (np. Boczniak mikołajkowy)
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 cebula czerwona
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
oliwa z oliwek



pyzy z orzechami - krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, pozwól im odparować i obierz je.
pyzy z orzechami - krok 2
Rozgnieć ziemniaki i ugniataj je razem ze skrobią, otrębami, roztrzepanym jajkiem i posiekanymi orzechami. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, i dopraw posiekaną pietruszką.
pyzy z orzechami - krok 3
Z ciasta uformuj równych rozmiarów kulki. Kciukiem zrób dziurę w każdej kulce, wsadź do nich po jednym orzechu, zalep je ciastem i uformuj zaokrąglony brzeg.
pyzy z orzechami - krok 4
Gotuj kluseczki na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 15 minut, pilnuj, żeby woda była tuż poniżej temperatury wrzenia.
pyzy z orzechami - krok 5
Oczyść i pokrój grzyby w grubą kostkę. Pokrój cebulę i czosnek na małe kawałeczki. Duś grzyby na oliwie z oliwek.
pyzy z orzechami - krok 6
Dodaj cebulę, czosnek, tymianek i masło, i na chwilę podduszaj je razem. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz dopraw wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem. 
pyzy z orzechami - krok 7
Na patelni na dużym ogniu roztop i doprowadź do pienienia się masło wraz ze zmielonymi orzechami. Wrzuć kluseczki.
pyzy z orzechami - krok 8
Podawaj z grzybami.