Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Purée z ziemniaków i słodkich kasztanów

Jedwabiste purée ziemniaczane o kremowej i delikatnej konsystencji to prawdziwa rozkosz kulinarna. Przekonaj się jak wykwintnie smakuje purée z ziemniaków i słodkich kasztanów.Do przygotowania potrzebujesz m. in. ziemniaki, słodkie kasztany, masło, gałkę muszkatołową.
Purée z ziemniaków i słodkich kasztanów

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 45 min.

Składniki:
 
1 kg ziemniaków
pieprz
300 g obranych słodkich kasztanów
gałka muszkatołowa
200 g masła
4 gałązki trybuli
sól
 

Pieczone kasztany:
 
200 g obranych słodkich kasztanów
2 łyżki cukru
1 pomarańcza
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki i kasztany gotujemy w dużej ilości osolonej wody aż do miękkości. Do zrobienia pieczonych kasztanów będziemy potrzebować startą skórkę pomarańczową oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Karmelizujemy 2 łyżki cukru i dodajemy kasztany. Zalewamy sokiem pomarańczowym i gotujemy. Kiedy otrzymamy konsystencję syropu, dodajemy masło i startą skórkę pomarańczową. Pozwalamy, aby całość trochę ostygła i siekamy na małe kawałki. Jeśli ziemniaki są miękkie i rozpadają się, należy je odsączyć i poczekać aż odparują. Następnie, za pomocą ubijaczki, ubijamy ziemniaki w garnku. Kroimy masło na małe kawałki i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przed podaniem purée dekorujemy posiekaną trybulą i przygotowanymi wcześniej pieczonymi kasztanami.