Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pulpo a la gallega

Słynna hiszpańska potrawa z ośmiornicy, ziemniaków, doprawiona papryką, oliwą z oliwek i solą. Koniecznie trzeba spróbować tego wykwintnego, tradycyjnego dania.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: 60 minut.

Pulpo a la gallega
Składnik:
 
2 kg ośmiornicy 
Papryka
750 g ziemniaków
Sól
3 cebule
Oliwa z oliwek               

Nasza rada:

Na koniec dodaj oliwę, paprykę i dużo soli.

Przygotowanie

krok 1
Najpierw spraw, aby mięso było kruche: możesz je utłuc wałkiem lub zamrozić na dwa dni, po czym rozmrozić w lodówce dzień przed gotowaniem.


krok 2
Przekrój cebule na pół i wrzuć je do garnka z wodą.
krok 3
Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj ośmiornicę.
krok 4
Złap ją za głowę i zanurz jej macki trzykrotnie w wodzie.
krok 5
Po trzecim razie włóż ją do garnka i gotuj przez 50 minut.
krok 6
Kiedy już się ugotuje, wyjmij ją z garnka.
krok 7
W tej samej wodzie ugotuj obrane i posiekane ziemniaki.
krok 8
W czasie, kiedy ziemniaki będą się gotować, pokrój ośmiornicę w średniej wielkości kawałki. Ułóż na talerzu ugotowane ziemniaki i dodaj do nich kawałki ośmiornicy.

Zobacz więcej krok po kroku

Wykonanie pulpo a la gallega
Przygotowywanie pulpo a la gallega