Grillowane smaki dla wegetarian
Tak jak mięso, również warzywa zyskują na smaku, gdy poddamy je działaniu dymu grilla. Zakres możliwości jest szeroki, ponieważ na ogniu można piec praktycznie wszystkie warzywa.
Idealnie nadają się warzywa z dużą zawartością wody. Są one soczyste, a ich smak uwydatnia się po grillowaniu, ponieważ odparowuje z nich część wody. Cukier owocowy zawarty w warzywie karmelizuje się i wzmacnia jego smak – dzieje się tak w przypadku np. marchewek czy słodkiej papryki.
Klasyka pełna witamin
Niektóre gatunki warzyw już dawno stały się prawdziwymi klasykami grillowania. Grzyby, słodka papryka, cukinia, bakłażan, pomidory i młode marchewki dostarczają daniom grillowym świeżych smaków i mnóstwa kolorów. Podczas przygotowania ważne jest, by nie pokroić warzyw w zbyt cienkie plasterki – optymalna grubość to 0,5–1 cm. Kawałki słodkiej papryki, bakłażana itp. powinny być pokrojone tak, aby można było ułożyć je na płasko oraz by ciepło ognia mogło oddziaływać na jak największą powierzchnię, uwalniając w ten sposób pełny smak grillowanego warzywa. Jeśli plasterki lub kawałki kładziemy bezpośrednio na ruszt, zawsze należy nasmarować je olejem, tak aby nie przywierały i nie spaliły się. Łatwiejszym i wyjątkowo bezpiecznym sposobem na dobrze przyrządzone warzywa jest zastosowanie talerzy aluminiowych lub specjalnych pojemników na warzywa.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie warzyw na grillu. Jednym z najpowszechniejszych jest przyrządzenie szaszłyków, które wedle uznania można łączyć z mięsem i owocami morza. Jeszcze prościej jest pokroić warzywa w kostkę lub plastry i umieścić je w naczyniu do grillowania lub zawinąć je w paczuszki z folii aluminiowej. Warzywa można wcześniej zamarynować, skropić olejem lub posmarować masłem ziołowym. Niektóre połączenia zwykle są gorzkie w smaku, dlatego też warto użyć miodu lub cukru do marynaty, która sprawi, że warzywa doskonale się skarmelizują nad ogniem. W takim wypadku jednak nie można warzyw umieszczać bezpośrednio na grillu. Warzywa są gotowe, gdy zmiękną. Zasada jest następująca: im niższa temperatura, tym mniej warzywa stracą składników odżywczych.
Klasyczne warzywa do grillowania to kolby kukurydzy, które z uwagi na ich słodki smak są niezwykle popularne – nie tylko wśród dzieci. Ziemniaki w mundurkach pieczone w folii i twarde warzywa, takie jak marchew można podgotować przed położeniem ich na grill, aby skrócić proces grillowania. Ulubieńcami są też grzyby, które można podać w różnych postaciach z wieloma nadzieniami. A jeśli już mowa o nadzieniach to pasują one doskonale również do przepołowionych i wydrążonych bakłażanów, cukinii i papryk. Pomidory zyskują niesamowicie intensywny smak na grillu, a grillowane szparagi smakują wyśmienicie!