Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Przystawki z grilla

Nie musimy grillować wyłącznie mięsa! Grillowane warzywa mają swój urok, a jako przystawka stanowią idealne rozpoczęcie przyjęcia z grillem. Kolorowe i chrupkie warzywa zapewniają miłośnikom grillowania bogactwo możliwości wypróbowania nowych pomysłów.


Grillowane warzywa i owoce

Grillowane smaki dla wegetarian

Tak jak mięso, również warzywa zyskują na smaku, gdy poddamy je działaniu dymu grilla. Zakres możliwości jest szeroki, ponieważ na ogniu można piec praktycznie wszystkie warzywa.

Idealnie nadają się warzywa z dużą zawartością wody. Są one soczyste, a ich smak uwydatnia się po grillowaniu, ponieważ odparowuje z nich część wody. Cukier owocowy zawarty w warzywie karmelizuje się i wzmacnia jego smak – dzieje się tak w przypadku np. marchewek czy słodkiej papryki.

Klasyka pełna witamin

Niektóre gatunki warzyw już dawno stały się prawdziwymi klasykami grillowania. Grzyby, słodka papryka, cukinia, bakłażan, pomidory i młode marchewki dostarczają daniom grillowym świeżych smaków i mnóstwa kolorów. Podczas przygotowania ważne jest, by nie pokroić warzyw w zbyt cienkie plasterki – optymalna grubość to 0,5–1 cm. Kawałki słodkiej papryki, bakłażana itp. powinny być pokrojone tak, aby można było ułożyć je na płasko oraz by ciepło ognia mogło oddziaływać na jak największą powierzchnię, uwalniając w ten sposób pełny smak grillowanego warzywa. Jeśli plasterki lub kawałki kładziemy bezpośrednio na ruszt, zawsze należy nasmarować je olejem, tak aby nie przywierały i nie spaliły się. Łatwiejszym i wyjątkowo bezpiecznym sposobem na dobrze przyrządzone warzywa jest zastosowanie talerzy aluminiowych lub specjalnych pojemników na warzywa.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie warzyw na grillu. Jednym z najpowszechniejszych jest przyrządzenie szaszłyków, które wedle uznania można łączyć z mięsem i owocami morza. Jeszcze prościej jest pokroić warzywa w kostkę lub plastry i umieścić je w naczyniu do grillowania lub zawinąć je w paczuszki z folii aluminiowej. Warzywa można wcześniej zamarynować, skropić olejem lub posmarować masłem ziołowym. Niektóre połączenia zwykle są gorzkie w smaku, dlatego też warto użyć miodu lub cukru do marynaty, która sprawi, że warzywa doskonale się skarmelizują nad ogniem. W takim wypadku jednak nie można warzyw umieszczać bezpośrednio na grillu. Warzywa są gotowe, gdy zmiękną. Zasada jest następująca: im niższa temperatura, tym mniej warzywa stracą składników odżywczych.
Klasyczne warzywa do grillowania to kolby kukurydzy, które z uwagi na ich słodki smak są niezwykle popularne – nie tylko wśród dzieci. Ziemniaki w mundurkach pieczone w folii i twarde warzywa, takie jak marchew można podgotować przed położeniem ich na grill, aby skrócić proces grillowania. Ulubieńcami są też grzyby, które można podać w różnych postaciach z wieloma nadzieniami. A jeśli już mowa o nadzieniach to pasują one doskonale również do przepołowionych i wydrążonych bakłażanów, cukinii i papryk. Pomidory zyskują niesamowicie intensywny smak na grillu, a grillowane szparagi smakują wyśmienicie!
Grillowane warzywa i owoce
Grillowane pieczarki

Czas gra rolę

Czas grillowania jest ostatecznie kwestią preferencji smakowych. Niektórzy pozostawiają warzywa na ruszcie, aż staną się delikatnie miękkie, inni wolą, gdy warzywa są lekko chrupkie. Bez względu na preferencje, temperatura nigdy nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ w przeciwnym wypadku warzywo nie ugotuje się delikatnie, a cenne witaminy i minerały zostaną utracone. Idealne warunki osiągniemy pod pokrywą, ponieważ dzięki niej umiarkowane ciepło dociera do warzywa z każdej strony.


Wielu profesjonalnych kucharzy piecze słodką paprykę i bakłażana do momentu, gdy ich skórka jest czarna. Dzięki temu o wiele łatwiej ją usunąć, a miąższ jest wyjątkowo miękki i smaczny. Można wykorzystać go wtedy w dipach, które dostarczają niezwykle atrakcyjnych doznań smakowych.
Kładąc na grilla szaszłyki na drewnianych wykałaczkach warto podłożyć kawałek folii aluminiowej pod część, za którą będziemy je później trzymać, aby zapobiec jej spaleniu. Szaszłyki można atrakcyjnie podać, zanurzając je w miseczkach z dipem lub pesto. Warzywa korzenne, takie jak szparagi i marchewki smakują o niebo lepiej w prostej glazurze, sporządzonej wedle uznania z miodu, roztopionego masła i octu balsamicznego.
 
czas grillowania warzyw

Grillowane przystawki: warzywa inne niż zwykle

Grillować warzywa może każdy, ale by uczynić z nich coś wyjątkowego, należy posiąść odpowiednie umiejętności.

W celu uwydatnienia ich smaku najczęściej stosuje się marynaty lub nawet przyprawione masło, ponieważ warzywa – tak samo jak mięso czy ryby – dzięki takiemu zabiegowi smakują jeszcze lepiej. Zaprezentowanie takiego dania staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy stanowi ono wstęp do kilkudaniowego posiłku z grilla. Przecież chcemy poczęstować gości atrakcyjnie wyglądającym jedzeniem i od pierwszego kęsa pobudzać ich apetyt na więcej.
Faszerowane pieczarki

Owocowe desery grillowe

Kucharze kończą swoje mistrzowskie menu deserami owocowymi, które dzięki grillowaniu zyskują głębokie kolory i akcenty smakowe. Dzięki kolorowej gamie składników to właśnie prezentacja stwarza prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Owocowe szaszłyki to potrawa bardzo prosta, ale jednocześnie efektowna. Nadają się do niej wszystkie owoce o mięsistym miąższu – zarówno jabłka i truskawki oraz kiwi, jak i ananas. Owoce egzotyczne to atrakcja dla oka sama w sobie. Grillowane w formie pierścieni, plastrów czy ćwiartek zyskują charakterystyczny grillowy posmak i można je w ciekawy sposób ułożyć i zaprezentować.

Nawet delikatne owoce leśne mogą być rarytasem z grilla, jeśli ułoży się je na ruszcie w paczuszkach i posypie cukrem pudrem, doda odrobinę soku z pomarańczy, cynamonu, wanilii i pokruszonej mozzarelli. W daniu z grilla nawet niecodzienna mieszanka składników zmieni się w przepyszny deser w zaledwie kilka minut.

W przygotowaniu flambirowanych brzoskwiń korzysta się z ognia. Ciepło grilla topi cukier trzcinowy, a podczas procesu flambirowania deser zyskuje ognistą nutkę.
Owocowe desery z grilla

Przepisy kulinarne