Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Przystawka warzywna

Wiosną mozemy dostać wiele świeżych, soczystych warzyw i owoców które koniecznie trzeba wykorzystać. Mozemy z nich wykonać m.in. kolorowe przystawki.

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 30 min

przystawka-warzywna-baner-v2xx

Przygotowanie:

Obierz i pokrój kalarepkę w plastry. Obierz czosnek i marchewki. Odetnij końcówki strąków groszku i usuń żyłki, rozpoczynając od grubszej strony (1). Najpierw podsmażaj marchewki w niewielkiej ilości oliwy przez trzy minuty, następnie dodaj kalarepkę (2), a po kolejnych dwóch minutach – groszek cukrowy. Dodaj czosnek, zioła i nasiona gorczycy (3) i dokładnie wymieszaj z oliwą. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz dodaj szczyptę cukru. Wzmocnij smak skórką pomarańczową oraz sokiem z jednej pomarańczy (4). Całość dobrze ugotuj i pozostaw w naczyniu przez co najmniej 15 minut.

Składniki:
 
1 łyżeczka nasion gorczycy 
1 nieobrana pomarańcza
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 mały pęczek tymianku i rozmarynu
Sól
200 g strąków groszku cukrowego
Pieprz
1 kalarepka
Cukier 

przystawka-warzywna-krok1-220
przystawka-warzywna-krok2-220
przystawka-warzywna-krok3-220
przystawka-warzywna-krok4-220