Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Przygotowanie kalmarów do grillowania


Z głębi mórz prosto na ruszt: owoce morza uważane są za wyjątkowo smaczne przekąski, które urozmaicają grillowe menu, a jako przystawka przed daniem głównym stanowią delikatną i lekką przeciwwagę dla cięższych dań mięsnych.


Krok po kroku - z MAKRO Inspiracjami to łatwe:

przygotowanie kalmarów (1)
Najpierw odkrój od reszty ciała całe macki wraz z głową.
przygotowanie kalmarów (2)
Wyciągnij z ciała przezroczysty kolec – chitynową płytkę tworzącą szkielet.

przygotowanie kalmarów (3)
Wyciśnij z ciała wnętrzności.
przygotowanie kalmarów (4)
Usuń cienką błonę pokrywającą ciało. Wyrzuć kolec, wnętrzności i skórę.
przygotowanie kalmarów (5)
Delikatnie wypłucz ciało z zewnątrz i od środka. Odkrój górną część głowy oraz macki zaraz poniżej oczu.
przygotowanie kalmarów (6)
Wyrzuć część głowy z oczami. Wyciśnij i oddziel narządy żucia. Następnie delikatnie wypłucz także tę część.
przygotowanie kalmarów (7)
Rozetnij ciało wzdłuż jednego boku.
przygotowanie kalmarów (8)
Potem ułóż ciało na płasko na powierzchni roboczej i ponacinaj w kratkę, nie krojąc mięsa na wylot.

grillowane kalmary
grillowane ośmiorniczki