Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pieczony kurczak "Hendl"

Jeśli chcesz, aby Twoja wizyta na Oktoberfest była w pełni udana, musisz zapamiętać dwa słowa: Haxe (soczysta golonka wieprzowa) i Hendl (soczysty pieczony kurczak). Jeszcze tylko kufel piwa i tradycyjna bawarska zabawa gwarantowana, bo obfity, ciepły posiłek jest idealnym dodatkiem do pysznego piwa.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 3 godz.

Przygotowanie kurczaka pieczonego - MAKRO Inspiracje
Składniki
 
3 tłuste kurczaki (około 1 kg każdy)
3 gałązki pietruszki
1 łyżeczka papryki
Szczypta kurkumy
6 łyżek oleju
Sól
Pieprz
Masło

Przygotowanie:

Opłukać kurczaki w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawić solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Nadziać gałązką pietruszki i związać nóżki i skrzydełka ze sobą. Na marynatę, wymieszać paprykę ze szczyptą kurkumy (na czubku noża) i olejem. Natrzeć kurczaki marynatą. Piec w piekarniku na ruszcie do pieczenia w temperaturze 200°C przez około godzinę, aż będą złotobrązowe. Od czasu do czasu podlewać marynatą. Na ostatnie 10 minut pieczenia, ułożyć na wierzchu cząstki masła i podnieść temperaturę do 210°C.