Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Talerz owoców morza


Talerz owoców morza - przepis

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 40 min i jeden dzień na marynowanie

Składniki (kalmary):
 
3 wypatroszone kalmary 
Wybrane zioła do marynaty
1 fenkuł włoski   
Sól
3 słodkie papryki 
Pieprz
3 gałązki rozmarynu 
Szczypta cukru
Oliwa z oliwek     
1 limonka

Składniki (krewetki):
 
3 krewetki królewskie w skorupkach
50 g oliwek
2 papryczki chili 
1 garść posiekanej natki pietruszki
3 gałązki rozmarynu 
Sól
Limonka i cytryna 
Pieprz
1 szalotka  
Oliwa z oliwek
100 g pomidorków cherry

Przygotowanie kalmarów:

przygotowanie kalmarów (1)
Pokrój warzywa w równą kostkę i krótko obsmaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
przygotowanie kalmarów (2)
Porwij i dodaj liście rozmarynu. Przypraw warzywa szczyptą cukru, soli i pieprzu do smaku. Smaż przez 5 minut i poczekaj, aż wszystko ostygnie.
przygotowanie kalmarów (3)
Nadziej kalmary warzywami i marynuj je w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i ziół przez kilka godzin albo przez noc.
przygotowanie kalmarów (4)
Grilluj kalmary z obu stron w wysokiej temperaturze, aż osiągną złocistobrązowy kolor, a następnie wzmocnij ich smak odrobiną oliwy z oliwek i soku z limonek.

Przygotowanie krewetek:

przygotowanie krewetek (1)
Przepołów krewetki i usuń z nich przewód pokarmowy. Drobno posiekaj papryczki chili, szalotkę pokrój w drobną kostkę i przepołów pomidorki.
przygotowanie krewetek (2)
Połóż krewetki na aluminiowej tacy, dodaj trochę oliwy z oliwek i umieść tacę na ruszcie. Dodaj trochę chili, rozmarynu i oliwy z oliwek, a następnie przypraw krewetki solą i pieprzem.
przygotowanie krewetek (3)
Krótko obsmaż krewetki ze wszystkich stron i dodaj odrobinę soku z cytryny. Dodaj pomidorki, szalotkę i natkę pietruszki i grilluj wszystko przez kolejne 5 min. Na koniec dodaj oliwki i skórkę z limonki.
przygotowanie krewetek (4)
Podawaj krewetki i kalmary jako talerz owoców morza, na przykład z kuskusem.