Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kaiserschmarrn


Kaiserschmarrn

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: około 20 minut + czas na namoczenie

 Składniki  
50 g rodzynek 1,5 łyżki stołowej cukru waniliowego 
30 ml brązowego rumu 600 ml mleka
6 jajek 2 łyżki stołowe klarowanego masła
200 g mąki Szczypta soli
50 g cukru Cukier puder

 

Przygotowanie

Namocz rodzynki w rumie przez 30 minut. Rozdziel jajka na żółtko i białko. Wymieszaj razem mąkę, żółtka, sól, cukier, cukier waniliowy i mleko na gładkie ciasto. Ubij białka na sztywno, dodaj i wymieszaj delikatnie. Rozgrzej masło na patelni. Smaż na niej ciasto aż osiągnie złoto-brązowy kolor, po czym potnij na kawałki i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Posyp wszystko cukrem pudrem i podawaj.