Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Crêpes suzette


Crêpes suzette

6 porcji / Czas przygotowania: około 30 minut + czas na chłodzenie

Składniki
 
4 pomarańcze 1 szczypta soli
100 g cukru 125 g mąki
250 ml soku pomarańczowego 50 g masła
250 ml mleka ½ laski wanilii
3 jajka 50 g zimnego masła
1 łyżka stołowa cukru 60 ml Cointreau

Przygotowanie

Crêpes suzette - krok 1
 Wymieszaj dokładnie ze sobą jajka, mleko, cukier i sól.
Crêpes suzette - krok 2
Dodaj mąkę do mlecznego miksu i wymieszaj dokładnie, aby nie utworzyły się grudki. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
Crêpes suzette - krok 3
Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu, a następnie wmieszaj je w ciasto na naleśniki.
Crêpes suzette - krok 4
Ciasto wlewaj porcjami na patelnię...
Crêpes suzette - krok 5
 …i smaż naleśniki, które powinny być tak cienkie jak to tylko możliwe.
Crêpes suzette - krok 6
Rozdziel części pomarańczy.
Crêpes suzette - krok 7
Skarmelizuj cukier na patelni.
Crêpes suzette - krok 8
Dodaj do niego sok pomarańczowy, zmiażdżoną wanilię i gotuj całość, aż około połowa płynu wyparuje, a sos nabierze konsystencji syropu.
Crêpes suzette - krok 9
Potem dodaj nieco skórki pomarańczy i zimne masło.
Crêpes suzette - krok 10
Na sam koniec dodaj cząstki pomarańczy.
Crêpes suzette - krok 11
Ułóż naleśniki ostrożnie na patelni.
Crêpes suzette - krok 12
Polej je Cointreau i podpal alkohol zapałką, uważaj, aby się przy tym nie poparzyć.
Crêpes suzette - krok 13
Po flambirowaniu, podawaj gorące.