Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Przepiórka na wędzonym boczku

Przepiórka na wędzonym boczku

Pieczona przepiórka z wędzonym boczkiem podawaną ze smażonym boczniakiem królewskim i czipsami z jarmużu

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Przepiórka – 2 szt.
  • Boczniak królewski – 2 szt.
  • Boczek Wędzony – 100 g
  • Jarmuż 100-150 g
  • Sól, pieprz
  • Olej – 50 ml
  • Masło – 50 g

 

Czas przygotowania: 30 - 40 min.

Poziom trudności: średni

Wydrukuj przepis »

krok 1
Krok 1: Przepiórki doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy i pieczemy w piekarniku przez 22-25 minut w temperaturze 180-200 stopni.
krok 2
Krok 2: Plastry boczku, grzyby solimy i smażymy na patelni przez kilka minut (4-5 minut) do uzyskania chrupkiej struktury. Pieprzymy. Na ostatnie 30 sekund dodajemy masło.
krok 3
Krok 3: Jarmuż wcześniej umyty i pozbawiony grubych łodyg układamy na blachę, skrapiamy oliwą, solimy i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 12-15 minut aż do uzyskania chrupkości.

krok 4
Krok 4: Po upieczeniu przepiórek odłóżmy je na bok w celu rozprężenia mięsa na 5 minut.
krok 5
Krok 5: Serwujemy, układamy boczek, grzyby i przepiórki na talerzu, tak aby tworzyły ciekawą kompozycję dla dwojga, polewamy sosem z grzybów i boczku i dekorujemy jarmużem.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!