Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Profiterole


Profiterole

Przygotowanie

Czas przygotowania: około 60 minut

Składniki
 
100 g masła 4 jajka 
250 ml wody Szczypta soli
150 g mąki Krem do wypełnienia - według gustu


Rada:

Nie otwieraj pieca podczas pieczenia!
Parzone ciasto jest bardzo delikatne, dlatego nawet nie uchylaj drzwiczek pieca póki nie nabierze ono złoto-brązowego koloru, inaczej całość opadnie.


krok 1
Wstaw na ogień wodę w garnku.
krok 2
Dodaj masła i soli i zagotuj, cały czas mieszając.
krok 3
Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość dokładnie.
krok 4
Używając drewnianej łyżki, mieszaj dalej aż całość zacznie odchodzić od dna garnka w formie kuli i dno garnka będzie pokryte na biało.
krok 5
Przełóż ciasto do miski.
krok 6
Najpierw wmieszaj jedno jajko tak, aby całkowicie połączyło się z ciastem.
krok 7
Następnie dodaj pozostałe jajka jedno po drugim i każde z nich wymieszaj dokładnie przed dodaniem kolejnego.
krok 8
Jeżeli ciasto jest gładkie, lśniące i łatwo ześlizguje się z łyżki - jest gotowe.
krok 9
Teraz można je wycisnąć na kształt eklerów albo profiteroli przy pomocy worka cukierniczego na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ważne: pozostaw wystarczająco dużo miejsca pomiędzy ciastem, tak, aby mogło ono odpowiednio urosnąć.
krok 10
Piecz w temperaturze 190 °C przez 10-15 minut aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Następnie wytnij utwór w każdym profiterolu albo rozetnij eklery i ptysie, wypuść z nich gorącą parę i pozwól im wyschnąć.
krok 11
Teraz wypełnij wypieki kremem.
krok 12
Ułóż na talerzu, np. na sosie owocowym. Na koniec przyozdób według gustu.