Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Precle - ciasto i formowanie


wykonanie ciasta na precle - MAKRO Inspiracje

Przepis na 12 porcji. Czas przygotowania ok. 50 min.

Składniki  
660 g mąki 350 ml wody
8 g drożdży 30 g smalcu (lub alternatywnie koncentratu masła)
14 g soli  

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, a następnie zagniataj ją z drożdżami, solą i wodą przez około pięć minut, aż masa zrobi się zbita. Następnie dodaj smalec i zagniataj przez kolejne pięć minut, aż ciasto będzie lśniące, nie będzie się kleiło i będzie mieć gładką konsystencję. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie podziel je na dwanaście części i ponownie odstaw (tym razem na krótko) do wyrośnięcia.

Formowanie i pieczenie precli

Bardzo doświadczeni piekarze opanować sztukę formowania idealnego precla z długiej rolki ciasta poprzez energiczne wymachiwanie nim w powietrzu. 
Jednakże ci, którzy nie opanowali jeszcze takiej umiejętności, nie muszą się wcale martwić, gdyż mogą bez pośpiechu nadać ciastu odpowiedni kształt np. na powierzchni roboczej stołu kuchennego w swoim własnym tempie - rezultat będzie taki sam

Będziesz potrzebować: 20 g sody oczyszczonej, 1 l ciepłej wody, gruboziarnistą sól morską do posypania precla na wierzchu.

wykonanie precla (1)
Uformuj każdą porcję ciasta w rolkę około 50 cm długości z nieco cieńszymi końcami.

 

wykonanie precla (2)
Połóż rolkę ciasta tak, aby utworzyć półkole i skrzyżuj ze sobą dwa końce.

wykonanie precla (3)
Ponownie skrzyżuj ze sobą końce tak aby uformować plecionkę.
wykonanie precla (4)
Zegnij końce i przyciśnij je mocno do wewnętrznych ścianek bocznych półkola.

wykonanie precla (5)
Odstaw precle na ok. 30 minut. Rozpuść sodę oczyszczoną w gorącej wodzie.
wykonanie precla (6)
Następnie zanurzaj swoje małe dzieła sztuki w roztworze sody oczyszczonej przez kilka sekund.
wykonanie precla (7)
Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
technika-wykonania-precli-08
Posyp gruboziarnistą solą morską i piecz w piekarniku w temperaturze 225°C przez 15 do 20 minut.