Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pomidory

Pomidory - środek sezonu to pełnia smaku

Środek sezonu to pełnia smaku

sok z pomidorów
Dzięki wielu możliwościom zastosowania w kuchni, pomidor to prawdopodobnie jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Dziwić może więc fakt, że przez długi okres był on zupełnie lekceważony jako produkt spożywczy.

Pomidory pojawiły się w Europie około roku 1500, kiedy to hiszpańscy żeglarze, być może nawet sam Krzysztof Kolumb, przywieźli je z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie do dziś można spotkać najwięcej ich odmian. Początkowo Europejczycy hodowali je głównie jako rośliny ozdobne – dopiero w XVIII w. trafiły na nasze stoły.

Niejadalne, gdy niedojrzałe

Wcześniej były uważane za trujące – i wcale nie bezpodstawnie. Niedojrzałe pomidory zawierają trującą substancję o nazwie solanina, która znajduje się w surowych ziemniakach. W dojrzałych pomidorach szkodliwy jest jedynie rdzeń pozostający po szypułce (gdy spożywa się go w dużych ilościach). Ostrożni kucharze radzą usuwać tę część, zwłaszcza w przypadku większych odmian pomidorów – z powodu jej twardej, niekiedy włóknistej tekstury.

Przechowywanie pomidorów

Aby zachować smak i jędrność pomidora, nie należy trzymać go w lodówce, najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej: dzięki temu wrażliwy na zimno owoc pomidora będzie dalej dojrzewał przez dwa do trzech tygodni po zakupie. Ważna rada: trzymaj pomidory jak najdalej od innych owoców i warzyw. Wytwarzają one eten, który przyspiesza dojrzewanie i powoduje przedwczesne psucie się pomidora.

Niezastąpione w kuchni śródziemnomorskiej

Obszar śródziemnomorski jako pierwszy upodobał sobie pomidory. Nie dziwi więc fakt, że to stamtąd pochodzi najwięcej przepisów, w których odgrywają one niezastąpioną rolę. Nie sposób wyobrazić sobie zwłaszcza kuchni włoskiej bez tego ważnego składnika.

Stanowi on podstawę wielu sosów w daniach makaronowych, jest istotnym składnikiem pizzy, a w połączeniu z mozzarellą i świeżą bazylią można z niego stworzyć (polecamy przede wszystkim odmianę bawole serce) przepyszne danie – sałatkę caprese.

Tysiące kolorów i kształtów

Na świecie istnieje około 4 tysięcy odmian pomidorów. Ich wspólną cechą jest łatwa hodowla, względna odporność i łatwe utrzymanie – pod warunkiem dostatecznego nasłonecznienia.

Najwięcej pomidorów ma kolor czerwony, ale istnieją też odmiany czarne, brązowe, fioletowe, zielone (co niekoniecznie świadczy o ich niedojrzałości), żółte, pomarańczowe i różowe. Inne odmiany mają pręgowaną lub inaczej ukształtowaną powierzchnię.

Porada szefa kuchni

krojenie pomidorów
Aby uniknąć wyciekania miąższu z pestkami z plasterków, pomidory należy kroić tak, aby szypułka skierowana była na bok. Najlepiej sprawdzają się przy tym noże z ząbkami (pomidor serce bawole z farszem).

Przegląd najważniejszych odmian pomidorów

  • Pomidory śliwkowe mają podłużny kształt i są wyjątkowo soczyste. W strefach, gdzie są uprawiane przetwarza się je na pomidory w puszkach, sok pomidorowy i keczup. Świeże pomidory śliwkowe stanowią dobrą bazę dla domowego sugo.
  • Pomidorki koktajlowe doskonale pasują do kolorowych sałat z uwagi na swój kształt i rozmiar. Ze skórką czy bez – stanowią doskonały dodatek do makaronów, na przykład w połączeniu z czarnymi oliwkami.
  • Pomidory bawole serca czasami osiągają takie rozmiary, że nie mieszczą się w dłoni. Ich różowy miąższ podany pod postacią carpaccio wprost rozpływa się w ustach.
  • Pomidory malinowe są czerwone, mięsiste i guzkowate i mają dużo miąższu. Wyśmienicie smakują w sałatkach i zapiekankach warzywnych.
  • Pomidory żółte kilkaset lat temu większość odmian pomidorów prawdopodobnie miała żółty kolor – dlatego Włosi nazywali je „pomodori”, czyli „złotymi jabłkami”.
  • Pomidory zielone typu tomatillo stanowią podstawowy składnik meksykańskich zielonych sals i chilli. Doskonale nadają się do grillowania i do ratatouille.
  • Pomidory czarne mają czarny lub fioletowy kolor. Wyśmienicie smakują podane z mozarellą z mleka bawolego, nadziewane lub pieczone.
  • Pomidory daktylowe pochodzą głównie z południowych regionów Włoch, dojrzewając, nabierają wyjątkowo słodkiego smaku. Najlepiej pasują do przystawek i makaronów.

Od małych po gigantyczne

Pomidor jest niezmiernie popularnym produktem spożywczym w kuchni wegetariańskiej. Jeśli chodzi o preferencje, są one różne zarówno wśród kucharzy jak i konsumentów:

  1. Współczesna różnorodność
    W kuchni kreatywnej różne odmiany pomidorów wykorzystuje się na wiele sposobów. Pomidory cherry z reguły je się jako przekąskę lub dodaje do sałatek. Dłuższe, średniej wielkości pomidory śliwkowe są wyjątkowo soczyste i stanowią idealną bazę do włoskiego sugo. Grube pomidory bawole dodaje się do duszonek i farszu.
  2. Małe a dobre
    Małe odmiany sprzedawane jako pomidory cherry lub pomidory koktajlowe są niezwykle popularne. Istnieje na nie duży popyt, ponieważ często traktowane są jako wyjątkowo dobre przekąski. Inną miniaturką pomidora jest niezwykle słodki red currant.
  3. Odmiany tradycyjne
    Tradycyjne odmiany przeżywają okres odrodzenia u wielu ambitnych kucharzy. Dzikie pomidory z Ameryki Środkowej i Południowej, zielone pomidory bawole, a nawet okazałe bawole serca są modnymi składnikami kuchni współczesnej. Dzięki swojemu pełnemu, słodkiemu smakowi, ostatnia z wyżej wymienionych odmian uważana jest za najlepszą. Ten obszerny i zwarty pomidor przecięty charakterystycznymi pręgami jest jedną z największych odmian: pojedyncze okazy mogą ważyć ponad 300 gramów. Soczyste „bawole serce” świetnie nadaje się między innymi do letnich sałatek i zup, zarówno tych ciepłych jak i na zimno.
Przegląd najważniejszych odmian pomidorów

Czy wiesz, że...?

Najwięcej pomidorów na świecie - ponad 30 milionów ton - hodowanych jest w Chinach. Stany Zjednoczone i Turcja zajmują kolejno drugie i trzecie miejsce w produkcji pomidorów. Na całym świecie w ciągu jednego roku zjada się około 100 milionów ton pomidorów. Plasuje je to w pierwszej dziesiątce najważniejszych roślin spożywczych.

Czy wiesz, że...?

Pomidor stanowi odmianę psianki
Pomidor, podobnie jak ziemniak, stanowi odmianę psianki. To pokrewieństwo wykorzystano tworząc pomato: krzyżówkę ziemniaka z pomidorem (którą stworzono poprzez modyfikacje genetyczne, metodą szczepienia). W rezultacie roślina pod ziemią rodzi ziemniaki, a nad ziemią pomidory.

Niezwykła wszechstronność

Pomidory wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów: doskonale smakują na surowo i ugotowane, ze skórką lub bez, z przyprawami lub bez, w całości, w plastrach, nadziewane i duszone, pod postacią soków, zup i sosów. Idealnie pasują do mięs, ryb i drobiu, jak i do innych warzyw. Warto poznać szeroką paletę smakową pomidorów i spróbować dopasować różne ich odmiany do poszczególnych dań.

Pomidory z puszki – żaden grzech

Tam, gdzie się przyrządza potrawy wyłącznie ze świeżych składników, puszki nie mają prawa bytu. Istnieje pewien wyjątek od tej reguły: pomidory z puszki nie stanowią tematu tabu nawet wśród najlepszych szefów kuchni. Przeciwnie, dlatego że owoce, które trafiają do puszek są tak dojrzałe, że nie nadają się do sprzedaży w postaci świeżej. To dlatego pomidory z puszki nadają pełni pomidorowego smaku sosom, zupom i potrawom duszonym, takim jak ratatoiulle. Warto podkreślić, że najczęściej puszkuje się pomidory śliwkowe (włoskie odmiany Roma i San Marzano).

Porada szefa kuchni

Jeśli pomidory zrobią się zbyt miękkie, wsadź je na pół godziny do zimnej wody – trochę je to utwardzi, co ułatwi krojenie.

Czy wiesz, że…?

Powodem wyjątkowej popularności soku pomidorowego podawanego w samolotach jest niskie ciśnienie powietrza w kabinach. Jak dowodzą naukowcy, w powietrzu odczuwamy smak pomidora inaczej niż na ziemi, jako wyjątkowo owocowy, słodki i odświeżający.


Przepisy i porady

Porównaj i wybierz najlepsze pomidory