Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Policzki wołowe

Podejście „od nosa do ogona” świadczy o szacunku dla zwierzęcia i o zrównoważonym żywieniu. Zapomniane delikatesy, takie jak podroby, są odkrywane na nowo i podawane w innowacyjny sposób. Wypróbuj przepis na policzki wołowe w stylu azjatyckim.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania 3,5 godz.

Pyzy orzechowe z grzybami
Na pyzy:  
6 policzków wołowych
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 por
1 papryczka chili
100 g imbiru
2 listki trawy cytrynowej
1 laska wanilii
1 l bulionu cielęcego
200 ml sake
100 ml sosu sojowego
150 ml octu ryżowego
100 ml miodu
3 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
1 łyżka pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
Sól
Olej arachidowy
 

Przygotowanie

przygotowanie (1)
Obrać czosnek i imbir, drobno je posiekać. Obrać warzywa i pokroić je w kostkę.
przygotowanie (2)
Rozgnieść trawę cytrynową rączką noża i posiekać.
przygotowanie (3)
Przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół.
przygotowanie (4)
Posolić policzki i usmażyć w 2 łyżkach oleju arachidowego, odstawić z ognia.
przygotowanie (5)
Upiec warzywa i dodać je do bulionu, wlać sake i sos sojowy.
przygotowanie (6)
Dodać pozostałe składniki i policzki, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny.
przygotowanie (7)
Po tym czasie należy wyjąć mięso. W celu przygotowania sosu trzeba odcedzić bulion i lekko go zredukować, aż osiągnie kremową konsystencję.
przygotowanie (8)
Pokroić mięso na kawałki i podawać z sosem.