Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Platforma Mięsna w MAKRO

Zanim mięso trafi do wszystkich hal MAKRO, przechodzi wnikliwą kontrolę na Platformie Mięsnej, która jest centrum dystrybucyjnym dla tego typu produktów.

 

Czym jest Platforma Mięsna w MAKRO

Trafia tam zarówno mięso krajowe jak i importowane, pochodzące między innymi z przetargów międzynarodowych, koordynowanych przez RTO (ang. Rotterdam Trading Office) - nasze biuro zakupowe prowadzące zakupy mięsa z całego świata na potrzeby Grupy Metro. Na Platformę trafiają różnorodne surowce, takie jak: wołowina pochodząca z Argentyny, Brazylii, USA czy Irlandii, ale także wieprzowina hiszpańska oraz jagnięcina irlandzka.

Dbamy o najwyższą jakość

Kupując mięso w MAKRO, możesz mieć pewność, że dbamy o to, aby produkty pochodziły z pewnych źródeł oraz by oferowany asortyment był najwyższej jakości.

Kolejność procesów odbywających się na Platformie Mięsnej

  • Rozładunek dostarczonego towaru
  • Przyjęcie ilościowe przez Operatora Logistycznego
  • Kontrola jakościowa dokonana przez pracowników Kontroli Jakości MAKRO
  • Procesowanie ewentualnych reklamacji do dostawców
  • Ostateczne przyjęcie zaakceptowanego towaru
  • Konfekcja / podział na poszczególne hale
  • Wysyłka przygotowanego towaru


magazyn
Kontrola jakości jest procesem najbardziej istotnym, który stanowi o bezpieczeństwie konsumenta. Obejmuje ona ocenę warunków transportu, sprawdzenie temperatury transportu (wydruk temperatury transportu, pomiar temperatury środka transportu), pomiar temperatury wewnątrz dostarczonego produktu, sprawdzenie zgodności masy wagowej z deklaracją producenta, sprawdzenie zgodności etykiety z obowiązującymi przepisami prawa oraz, co najważniejsze, ocenę organoleptyczną dostarczonego towaru.

Zgodnie z ustaleniami kontroli jakościowej podlega minimum 10% dostarczonego towaru. Kontroli podlegają próbki losowo wybrane z partii. 10% Jest to wystarczająca próba do reprezentatywnej oceny dostarczonej partii towarów i wychwycenia ewentualnych niezgodności.