Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Placuszek ananasowy z piankowym przybraniem

Placuszek ananasowy z piankowym przybraniem

Jeśli kucharz ma w planach zabawę z pianką, gościom pozostaje tylko się cieszyć. Delikatne pianki są uznawane za „niebiański” składnik lekkich przysmaków, które nie tylko czarująco wyglądają, ale również gwarantują serię nowych smakowych doznań.

Finał: Placuszek ananasowy z piankowym przybraniem

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 45 min plus czas na schłodzenie

Placuszek ananasowy


Przygotowanie:
By przygotować bazę, wymieszaj wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych i odstaw na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozprowadź cienką warstwę mieszanki w formie wyłożonej matą sylikonową. Mieszankę posyp patkami migdałowymi i piecz w piekarniku, aż osiągnie złocistobrązowy kolor. Następnie wyjmij z piekarnika i od razu wytnij podstawę placuszków.
Obierz ananasy i wytnij z nich 6 grubych plasterków. Skarmelizuj je w brązowym cukrze na patelni. Resztę ananasa pokrój w drobną kostkę. Skarmelizuj cukier na patelni i polej go białym winem. Dodaj miąższ waniliowy i gotuj mieszankę, aż straci połowę objętości. Dodaj pokrojony w kostkę ananas i jeszcze raz szybko zagotuj. Zmieszaj skrobię z zimną wodą i odpowiednio zagęść nią uzyskany syrop.

Składniki na bazę:
 
50 ml soku pomarańczowego
3 łyżki przesianej mąki
Skórka z jednej pomarańczy 
60 g płynnego masła
100 g cukru                
100 g płatków migdałowych

Składniki na nadzienie owocowe:
 
2 młode ananasy
100 g cukru 
4 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii                              
300 ml białego wina              
1 łyżka skrobi

Pianka ananasowa:

Przygotowanie:
Podawanie: na talerzu połóż najpierw skarmelizowany wcześniej plaster ananasa i na nim umieść bazę. Polej niewielką ilością syropu, następnie rozprowadź trochę pianki i przykryj ją kawałkiem bazy. Na koniec udekoruj pianką i od razu podawaj.


Nasza rekomendacja wina

Idealny dodatek do tego dania stanowić będzie dojrzewające w drewnie, świeże Chardonnay z Australii Południowej. To wino o silnym smaku i kremowo-owocowych aromatach świetnie komponuje się z daniami z cielęciny, ziemniaków i warzyw.