Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pizza

Dzieci uwielbiają robić to co rodzice. Są podekscytowane każdym nowym doświadczeniem i cieszą się, kiedy mogą pomóc. Dorośli powinni zachęcać dzieci do wspólnej pracy w kuchni - dzięki temu powstaje zwyczaj rodzinnego gotowania i jedzenia. Szczególnie atrakcyjne będzie przygotowanie razem pizzy, a więc dania, które w Polsce uwielbiają i dzieci, i dorośli.

pizza-z-salami-460x380
Ciasto:  
750 g mąki (typ 550 lub semolina) 1,5 czubatej łyżeczki soli
375 ml wody 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
30 g świeżych drożdży  
                             
Sos pomidorowy:   
1,5 puszki obranych pomidorów Sól
1,5 ząbka czosnku Pieprz
Bazylia Oliwa z oliwek
Oregano  
                                         
Dodatki:   
Salami Ulubione warzywa, np. słodka kukurydza, szpinak, papryka, pieczarki, bazylia
Mozzarella  

Dobieraj zadania odpowiednio do wieku dziecka

By przygotować ciasto, zagnieć razem mąkę, wodę, drożdże, sól i oliwę z oliwek. Uformuj ciasto w wałek i podziel je na porcje. Przykryj kawałki ciasta i pozostaw w ciepłym miejscu na 45-60 minut, by wyrosły. Następnie cienko rozwałkuj ciasto. By przygotować sos pomidorowy, ugnieć pomidory z czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem, oregano i oliwą z oliwek. Rozprowadź cienką warstwę sosu na rozwałkowanym cieście. Na pizzy równomiernie poukładaj ser, salami i warzywa (w razie potrzeby pokrojone w cienkie paski). Piecz w temperaturze 250°C przez 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku. Pizzę podawaj przybraną świeżą bazylią.