Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pikantna kozina – Seco de chivo

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować kozinę oraz do przyprawienia m.in: chilli, kmin, pimennto, pietruszkę, oregano, czosnek, cebulę, seler naciowy, pomidory, kolendrę i piwo.


Przepis na 6 porcji. Czas wykonania: ok. 3 godziny + czas „przegryzania się” potrawy

Pikantna kozina – Seco de chivo
Składniki:
 
1,6 kg koziny (udziec lub łopatka)
4 ząbki czosnku
1 łyżka płatków chilli
2 czerwone cebule
1 łyżka kminu
6 łodyg selera naciowego
2 łyżeczki pieprzu
3 pomidory
1 łyżeczka pimento
3 liście laurowe
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki papryki
1 łyżka brązowego cukru
0,5 l piwa
1 pęczek pietruszki
6 łodyżek zielonej kolendry
1 pęczek oregano
sól






Przygotowanie

Seco de chivo (1)
Umyj mięso w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i dobrze oczyść,
Seco de chivo (2)
Drobno rozetrzyj przyprawy z brązowym cukrem i niewielką ilością soli w moździerzu i natrzyj mieszanką mięso,
Seco de chivo (3)
Rozetrzyj pietruszkę i oregano z odrobiną oliwy z oliwek w moździerzu i również natrzyj nimi mięso.
Seco de chivo (4)
Pozostaw mięso na kilka godzin, aby nabrało aromatu przypraw. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek.
Seco de chivo (5)
Drobno pokrój selera i pomidory. Pokrój mięso w duże kawałki…
Seco de chivo (6)
…i szybko podsmaż na niewielkiej ilości gorącego oleju.
Seco de chivo (7)
Dodaj selera i cebulę z czosnkiem do mięsa i krótko podduś. Dodaj pomidory, paprykę i liście laurowe.
Seco de chivo (8)
Podlej wszystko piwem. Duś mięso ok. 2,5 godziny. Na koniec dodaj sól do smaku i przystrój wszystko rozdrobnionymi łodyżkami zielonej kolendry.


Zobacz więcej krok po kroku

Poznaj nasz przepis na pikantną kozinę

Wykonanie pikantnej koziny
Zobacz, jak to zrobić »