Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pierś kaczki z pomarańczą, fenkułem i roszponką


Pierś kaczki z pomarańczą, fenkułem i roszponką

Porcja dla 6 osób. Czas gotowania: około 40 minut.

Składniki:
 
6 piersi kaczki piżmowej (barbarie)
12 łyżek cukru
6 korzeni fenkułu
30 ml jasnego octu balsamicznego
3 pomarańcze
375 ml soku z pomarańczy
150 g roszponki
krem balsamiczny
1,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól, pieprz

Przygotowanie 

Przyprawić kaczkę solą i pieprzem i obsmażyć od strony skóry, aż ta będzie chrupiąca. Następnie piec w piekarniku w 120°C przez około 10 minut (temperatura wewnątrz mięsa 62°C) aż będzie różowa. Fenkuła pokroić w półksiężyce i podsmażyć na maśle z cukrem. Podlać sokiem z pomarańczy i octem balsamicznym, a następnie zredukować, aż powstanie syrop. Wzbogacić wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy oraz czerwonym pieprzem, a następnie dodać soli i pieprzu do smaku. Ułożyć kawałki pomarańczy oraz fenkułu na talerzu i zamarynować syropem pomarańczowym. Pokroić i dodać kaczkę, roszponkę ułożyć na górze, a na końcu doprawić całość odrobiną kremu balsamicznego.


Zobacz więcej przepisów:

Sos pomarańczowy do kaczki
Wykonanie kaczej piersi z piekarnika