Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Piernik cantucci


piernik-cantucci

Czas przygotowania 60 minut.

 Składniki:  
 3 jajka  2 łyżeczki przyprawy do piernika
 175 g cukru  450 g mąki
 1 pomarańcza  1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżka Amaretto  250 g obranych migdałów

Przygotowanie:

Ubijaj jajka z cukrem za pomocą ręcznego miksera do momentu, gdy mieszanka stanie się bardzo puszysta lub cukier się rozpuści. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, przyprawę do piernika i Amaretto i wymieszaj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszaj w masę jajeczną i ugniataj razem do momentu otrzymania miękkiego ciasta. Dodaj migdały. 

Uformuj z ciasta 3 lub 4 wałki o średnicy 3 cm. Ułóż wałki cista na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw je na chwilę do ostudzenia i pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Połóż plasterki z powrotem na blasze i piecz je jeszcze przez 10 minut.