Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Piernik

Kiedy pieczone pyszności są nie tylko słodkie, ale też dostarczają istnie wybuchowej mieszanki smaków, to wiadomo, że to musi być piernik najwyższych lotów. Ten tradycyjny wypiek słodzony miodem i doprawiony egzotycznymi przyprawami jest niewątpliwym faworytem, zwłaszcza w Niemczech.

Miodowo-słodka tradycja

Miodowo-słodka tradycja - piernik
Pieczone pożywienie słodzone miodem było przysmakiem w Egipcie już w czasach starożytnych, na długo zanim zaczęto wyrabiać piernik w jego współczesnej formie w średniowiecznych europejskich klasztorach. Jego długi okres trwałości sprawia, że ten pieczony przysmak świetnie nadaje się do przechowywania.

Piernik przywędrował do Niemiec najprawdopodobniej z belgijskiego miasta Dinant — najpierw do Aachen, nieopodal granicy z Belgią, a potem także do Norymbergi i Frankonii. Najprawdopodobniej to właśnie tam stworzono najpopularniejsze piernikowe specjalności, które obecnie cieszą międzynarodową sławą, i które są objęte ochroną prawną: aacheńskie Printen i pierniki norymberskie - Lebkuchen. Szczególnie korzystna lokalizacja Norymbergi w pobliżu ważnych dróg handlu przyprawami zapewniła ciągłą dostępność wymaganych przypraw, a miasto szybko stało się znane ze swojego piernika.

Czy wiesz, że...?

Mnisi we frankońskich klasztorach byli pierwszymi, którzy wpadli na pomysł nakładania ciasta piernikowego na opłatek, żeby zapobiec przyklejaniu się wypieku do formy.
Tak właśnie powstał piernik opłatkowy, który cieszy się popularnością do dzisiaj.

Ten słodki przysmak, który tak dobrze się przechowuje, zawdzięcza swój intensywny smak typowym przyprawom piernikowym, takim jak cynamon, anyż, kardamon, kolendra, goździki, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Są dwa podstawowe rodzaje piernika: Brązowy piernik jest robiony z ciasta z dużą ilością mąki i miodu, z bardzo małym dodatkiem płynów i tłuszczów. Zazwyczaj spulchniało się ciasto za pomocą węglanu potasu lub soli piekarniczej; obecnie wytwórcy opierają się na proszku do pieczenia i sodzie oczyszczonej, jako substancji spulchniającej. Ciasto jest kształtowane, wykrajane lub pieczone w formie do chleba. Może być nadziewane, dekoracyjnie zdobione lub oblane polewą.

Aacheńskie Printen, jak i różne kształty pierniczków, takie jak gwiazdki lub serca, są przykładami brązowego piernika. Ten typ ciasta na początku jest twardy, a z czasem staje się miękki. Piernik opłatkowy wykonuje się z wymieszanej masy piernikowej, którą nakłada się na opłatek. Masa zawiera niewiele lub jest w ogóle pozbawiona mąki i nie ma w niej tłuszczu, ale za to są w niej nasiona roślin oleistych, takie jak migdały lub orzechy, czy nawet surowa masa marcepanowa, oraz cukier i jajka. Po pieczeniu te słodkości są zdobione polewą z czekolady lub cukru. Często też wykorzystuje się całe migdały i skórkę cytrynową do ozdoby. Typowe norymberskie Lebkuchen są świetnym przykładem takiego wypieku.

kolorowo zdobione chatki z piernika
Te słodkie, pikantne smakołyki są niesamowicie popularne nie tylko w Niemczech. W Holandii często je się na śniadanie ostre w smaku ontbijtkoek. Francuzi z kolei jedzą pikantny chleb miodowy znany jako pain d'épices. W Austrii i na południu Tyrolu jada się Lebzelter, w Szwajcarii Basler Läckerli (pierniczki z Bazylei). W Rosji do herbaty spożywane są pryaniki, a Czesi swoje perniki starannie zdobią polewą cukrową. Południowoeuropejska tradycja na święta Bożego Narodzenia nakazuje Włochom przygotowanie pikantnego panforte, a Grekom ciasta miodowego melomakarona. Do najlepiej znanych rodzajów angielskich i amerykańskich pierników należy przyjazny piernikowy ludek zdobiony polewą.

Oprócz tych tradycyjnych ciast, które są uwielbiane przez amatorów jedzenia, zwłaszcza w okresie świąt, wiele innych potraw może skorzystać na połączeniu ich z typowo piernikowym smakiem. Przykładowo, piernikowy sos do mięsa jest typowym śląskim przysmakiem. Lody piernikowe, tiramisu czy panna cotta w ten sposób uzyskują cudowną, nowoczesną postać. Zaś chrupiące piernikowe cantucci smakują wybornie z kawą lub herbatą.

piernik Cantucci

Przepisy kulinarne

Piernik cantucci