Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pieczywo i masło - pyszne połączenie

Ciemny czy jasny, chrupiący czy miękki - domowy chleb, pachnący i podany prosto z pieca, zawsze robi wrażenie. Pieczenie chleba pozostawia mnóstwo miejsca na kreatywność i wyobraźnię - zwłaszcza w połączeniu z domowymi specjałami z masła. Twoi goście docenią ten wysiłek.


Kreacje z pieczywa i masła

Wykwintna prostota

Środki spulchniające: tak czy nie?

W zasadzie istnieją dwa rodzaje chleba: taki, który piecze się bez korzystania ze środków spulchniających oraz taki, który powstaje z ich udziałem. W przypadku tej drugiej grupy można dokonać dalszych podziałów na podstawie typu środka spulchniającego:
  • ciasto z dodatkiem drożdży wykorzystywane jest do produkcji wielu rodzajów białego pieczywa (czyli pieczywa z mąki pszennej): od francuskiej bagietki, przez włoską ciabattę, po chleb tostowy
  • jeśli pieczywo jest potrzebne na szybko, można użyć zamiast drożdży proszku do pieczenia - bardzo często robi się tak np. w przypadku bułek
  • najbardziej różnorodne rodzaje pieczywa powstają przy wykorzystaniu zakwasu chlebowego. Dzieje się tak dlatego, że można je upiec z praktycznie każdego gatunku mąki. Przede wszystkim należy tu wymienić żyto, owies i pszenicę, ale warto też wspomnieć o jęczmieniu, orkiszu czy jego niedojrzałych ziarnach, a także o kukurydzy, gryce i szarłacie, a nawet ryżu czy komosie ryżowej (quinoa). Można, oczywiście, mieszać różne rodzaje mąki i próbować różnych wielkości ziaren.
Przy tak różnorodnych składnikach pieczywo można co chwilę wymyślać od nowa. Kilka pomysłów:
  • suszone pomidory i oliwki dodadzą mu śródziemnomorskiego akcentu
  • poszatkowana lub podpieczona cebula sprawią, że smak będzie intensywniejszy
  • papryczki chili dodadzą pikantności
  • wyjątkowo intensywny smak uzyskamy, dodając przyprawy takie, jak kminek, nasiona kopru włoskiego lub anyż
  • sezam, pestki dyni, nasiona lnu lub ziarna słonecznika to przykłady zdrowych i smacznych dodatków
  • migdały i wszystkie rodzaje orzechów (np. włoskie lub laskowe) są dosyć kaloryczne, ale zawsze chętnie wykorzystywane
  • miód i syrop klonowy sprawią, że chleb będzie słodki
  • dodając suszone owoce (np. śliwki , morele, figi, gruszki czy daktyle), uzyskamy wariant o smaku owocowym
  • jadalne kwiaty są idealne do dekoracji. Jeszcze inne możliwości dają świeże przyprawy, takie jak pietruszka, koper, szczypiorek, trybula czy koniczyna
Wskazówki pieczenie chleba

Wskazówki do pieczenia chleba:

  • Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki.
  • Do wyrośnięcia ciasto na chleb potrzebuje wysokiej temperatury. Można je przykryć i postawić w ciepłym miejscu (np. na grzejniku) lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 40-50°C.
  • Przed użyciem mąki zawsze ją przesiewamy - w ten sposób lepiej łączy się z mokrymi składnikami, a w cieście nie powstają grudki.
  • Jeśli chcemy, żeby chleb miał wyjątkowo chrupiącą skórkę, przed pieczeniem można rozprowadzić na jego powierzchni odrobinę mleka przy pomocy pędzla.

Stwórz swoje własne kreacje kulinarne z masła

Masło jest niezbędne w dobrej kuchni. Ten cenny  tłuszcz powstały ze śmietany był znany  już w starożytności, zaś w średniowieczu był istotnym towarem handlowym. Dzisiaj dodaje smaku obfitym daniom i słodyczom. Poprawia smak sosów i dodaje im połysku. Można go używać do pieczenia i smażenia, zarówno w zwykłej, jak i klarowanej postaci.

Dzięki oryginalnym kompozycjom z masłem kucharze tworzą wyjątkowe specjały. Spróbuj zrobić masło ziołowe a nawet truflowe – to proste. Aby je uzyskać, zmiksuj wybrane składniki z masłem, z powstałej masy uformuj rolki i pozostaw je do schłodzenia. Indywidualne kompozycje z masła świetnie sprawdzą się  jako kolorowy dodatek do wszystkich rodzajów pieczywa, nadają też wyjątkowy smak zupom, sosom i daniom z makaronu.

Dodaj swoje własne kreacje z masła

Przepisy i techniki kulinarne