Chrupiący "Hendl" jest najpopularniejszym daniem ze wszystkich dań Oktoberfest. Podczas dwóch pełnych tygodni festiwalu odwiedzający zamawiają pół miliona grillowanych kurczaków.
Tysiące ostro przyprawionych smakołyków obraca się na rożnach organizatorów, a świeże zapasy są przywożone czasami kilka razy dziennie. By mogły być upieczone na ruszcie, kurczaki muszą ważyć około 1.2 kg: są wtedy idealne dla dużych maszyn grillowych ustawionych w namiotach. Grillowanie na ruszcie zapewnia równomierne upieczenie kurczaka, którego skórka staje się cudownie chrupiąca. Pod skórką kryje się delikatne, jasne mięso drobiowe, które jest tak samo pożywne jak golonka, lecz ma mniej tłuszczu. Z tego powodu Hendl jest popularną alternatywą, zwłaszcza wśród wielbicieli jedzenia, którzy zwracają uwagę na kalorie.
Pyszne ziołowe nadzienie.
To, co zmienia grillowane kurczaki w oryginalne bawarskie Hendl, to ziołowe nadzienie z natki pietruszki korzeniowej, które wnika w mięso podczas pieczenia. Sól, pieprz i papryka zapewniają podstawowe przyprawienie – dodatkowe może zostać dodane według indywidualnego smaku.
By zabezpieczyć mięso przed wysychaniem, jest ono regularnie nacierane okapującymi sokami, olejem lub roztopionym masłem – zarówno podczas smażenia na ruszcie jak i w piekarniku. Tam kurczaki mogą być pieczone na leżąco lub siedząc wyprostowane. By to osiągnąć, ptak może być umocowany na specjalnym uchwycie na kurczaki lub,
na puszce piwa.
Tak jak i w przypadku "Haxe", zarówno przy "Hendl", temperatura zostaje podniesiona pod koniec pieczenia, by zmienić skórkę w chrupiącą powłokę. Ciekawostkę może stanowić fakt, że klasyczna porcja na Oktoberfest to połowa kurczaka, zazwyczaj serwowana z odświeżającą sałatką z kapusty lub typową bawarską sałatką ziemniaczaną.