Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pieczony dzik



Pieczony dzik

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 4 godz.

Składniki:
 
1,5 kg łopatki z dzika (bez kości)
1 laska cynamonu
1 cebula
1 saszetka przypraw (1 łyżeczka pieprzu, 3 liście laurowe, 3 goździki)
150 g selera
2 łyżeczki jagód jałowca
2 marchewki
Po 3 łodygi rozmarynu, lubczyku i majeranku
1 por
6 łyżeczek żurawiny
4 łodygi selera
6 łodyg pietruszki
1 czubata łyżeczka papryki
Cukier
60 ml ginu
Sól
300 ml wina Barolo
Pieprz
1,25 litra ciemnego mięsnego bulionu
 

Przygotowanie

Wypłucz i osusz mięso. Cebulę i warzywa pokrój w kostkę. Przypraw mięso odrobiną soli i pieprzu i umieść je w żeliwnym rondlu razem z warzywami, przyprawami, papryką i łyżką stołową cukru. Całość polej ginem i winem Barolo i wypełnij rondel bulionem. Duś wszystko na małym ogniu przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Około 15 minut przed końcem gotowania dodaj zioła. Przypraw danie solą i pieprzem do smaku. Podawaj z odrobiną żurawiny i pietruszką.