Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pieczone ziemniaki z krewetkami i burakiem


Pieczone ziemiaki z krewetkami - MAKRO Inspiracje

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 60 minut

Składniki:
6 średniej wielkości mącznych ziemniaków
18 ugotowanych krewetek
300 g crème fraîche
Rzeżucha
1,5 łyżki soku z cytryny
Sól
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
Pieprz
6 łyżek drobno pokrojonego buraka
Oliwa

Sposób przygotowania:

Umyć ziemniaki, osuszyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową nasmarowaną oliwą. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (funkcja obu grzałek) przez ok. 45-50 minut. Za pomocą patyczka sprawdzić, czy są upieczone. Usunąć folię. Wymieszać crème fraîche z sokiem cytrynowym do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Na każdy ziemniak pokrojony w plastry nałożyć łyżkę crème fraîche i posypać go pokrojonym burakiem. Na koniec położyć na wierzch krewetki i posypać świeżą rzeżuchą.