Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pieczone gruszki w czerwonym winie

Pieczone gruszki w czerwonym winie

Przepis na pieczone gruszki pieczone w czerwonym winie podawane z serkiem mascarpone

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Gruszki – 4 szt.
  • Czerwone wino wytrawne – 300 ml
  • Cukier – 100 g
  • Cynamon – 4 szt.
  • Anyż – 3 szt.

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwy

Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Gruszki obieramy.
krok 2
Krok 2: Układamy w naczyniu ceramicznym do pieczenia.
krok 3
Krok 3: Zasypujemy cukrem.
krok 4
Krok 4: Po upieczeniu przepiórek odłóżmy je na bok w celu rozprężenia mięsa na 5 minut.
krok 5
Krok 5: Zalewamy winem (można dodać wody jeśli naczynie jest za szerokie).
krok 6
Krok 6: Dodajemy przyprawy.
krok 7
Krok 7: Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
krok 8
Krok 8: Wyjmujemy, studzimy. Jeśli wino wydaje nam się zbyt wodniste redukujemy do konsystencji syropu.
krok 9
Krok 9: Serwujemy przecinając na pól z serem mascarpone.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!