Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pieczona czekolada

Pieczona czekolada

Pieczona czekolada

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Czekolada gorzka – 300 g
  • Cukier trzcinowy – 200 g
  • Masło – 160 g
  • Jaja – 4 szt.
  • Gruszka – 2 szt.
  • Czerwone wino wytrawne – 250 ml
  • Kardamon – 6 szt.
  • Pieprz ziarnisty, kolorowy – 10 g
  • Cukier muskavado – 70 g



Czas przygotowania: 65 minut 

Poziom trudności: średni

Wydrukuj przepis »

krok 1
Krok 1: Cukier, jaja ubijamy.
krok 2
Krok 2: Czekoladę, masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
krok 3
Krok 3: Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru (wyrobienia jednolitej masy).
krok 4
Krok 4: Następnie wszystko łączymy do momentu uzyskania jednolitej masy.
krok 5
Krok 5: Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Ciasto w środku ma pozostać mokre.

krok 6
Krok 6: Gruszkę tniemy na małe, równe części.
krok 7
Krok 7: Następnie gotujemy w czerwonym winie z kardamonem, cukrem muskavado i pieprzem tak, aby zachować chrupkość gruszki - 10-12 minut.
krok 8
Krok 8: Redukujemy sos (po zdjęciu gruszek) przez kilka minut. Jeśli wino okaże się zbyt wodniste redukujemy do konsystencji syropu.
krok 9
Krok 9: Serwujemy, posypując cukrem pudrem.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!