Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Petits fours

Te małe, fantazyjne i niezwykle kreatywne ciasteczka są triumfem sztuki cukierniczej. Niegdyś ulubione smakołyki szlachty francuskiego dworu, dziś petits fours, w Polsce znane jako ciastka bankietowe, dostępne są w niezliczonych odsłonach i przyspieszają bicie serc łasuchów na całym świecie.

Słodka rozkosz w jednym kęsie

Petits fours
Niezależnie od tego, czy zrobione na bazie owoców, czekolady, marcepanu, czy innych składników, wszystkie petits fours mają jeden wspólny mianownik: znikają po jednym, góra dwóch kęsach. Ich przygotowanie zajmuje jednak nieco więcej czasu, gdyż wymaga nie tylko pewnych zdolności manualnych, ale także wyobraźni, a przede wszystkim smykałki do miniaturowych dekoracji.
Przyozdobione na różne sposoby słodkie maleństwa prezentują się naprawdę świetnie. Posiadając odpowiedni sprzęt i znając właściwe techniki, nawet amatorzy sztuki cukierniczej są w stanie z powodzeniem przygotować te miniaturowe delicje o nieziemskim smaku.

Świeże i na sucho


Fantazyjne ciasteczka petit fours mogą być świeże (frais) i suche (sec). Serwuje się je także w wersji słonej, jako przystawkę do aperitifu.

Do petits fours podawanych na świeżo możemy zaliczyć minitarty i tartaletki owocowe oraz małe ptysie i eklerki wypełnione przeróżnymi kremami. Najczęstszym wariantem są jednak petit fours pokryte lukrem. Ciasteczka te mają często kwadratowy kształt. Ich bazę tworzą np. kruche herbatniki, czekolada lub beza, a pokryte są w całości masą cukrową, galaretką owocową, lukrem lub czekoladowym ganaszem. 

Możliwości są nieskończone – także w przypadku nadzienia, które może być kremowe, czekoladowe, dżemowe bądź marcepanowe. Na unikalny wygląd petits fours składają się ich kształt oraz, oczywiście, fantazyjna dekoracja. Ciasteczka bywają kwadratowe, prostokątne lub okrągłe, a zdarzają się też i w kształcie serca. Przyozdabia się je różnymi artystycznymi wzorami z lukru lub czekolady, czekoladowymi lub kokosowymi wiórkami, karmelizowanymi orzechami ziemnymi, pistacjami, kandyzowanymi owocami lub cukrowymi koralikami.

Suche petits fours można przechowywać dłużej, a zalicza się do nich makaroniki, podłużne biszkopty, gofry, słodkie rogaliki i paluchy oraz bezy. Często są dodatkiem do deserów, takich jak lody, sorbety, kremy i sałatki owocowe.

Eleganckie podanie


Te kuszące smakołyki podawane są najczęściej jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty lub po kilkudaniowym posiłku - jako deser do kawy, herbaty, likieru czy słodkiego wina. Petits fours wyglądają szczególnie apetycznie ułożone na kilkustopniowej paterze. Jest to niezwykle efektowna forma ich prezentacji i, jak się zdaje - jedyna słuszna, biorąc pod uwagę tak skomplikowany proces twórczy. Lukrowane petits fours często podawane są w małych papierowych lub aluminiowych foremkach, co ułatwia degustację i dodatkowo podkreśla wyjątkowy charakter każdego cukierniczego cudeńka.

Wysiłek, który się opłaca


Przygotowanie petits fours jest czasochłonne i wymaga pewnych zdolności manualnych. Na początek przygotowuje się kilkuwarstwową bazę, a następnie kroi się ją w niewielkie kwadraty lub wykrawa się z niej kształty przy użyciu specjalnych foremek. Następnie należy popracować nad stroną wizualną – macza się ciasteczka w roztopionej czekoladzie lub pokrywa lukrem, który można fantazyjnie zabarwić barwnikiem spożywczym lub przecierem owocowym (do maczania idealnie nadaje się widelec). Gdy polewa jest już sucha, pozostaje ostatni szlif – dekoracja. To ona jest tym „magicznym składnikiem”, który nadaje ciasteczkom indywidualny charakter. Każdy może stworzyć własną kompozycję, gdyż składników do dekorowania oraz artystycznych wizji jest co niemiara. Dzięki temu każde petit four staje się wyrobem jedynym w swoim rodzaju, w którym można dostrzec zamiłowanie twórcy do szczegółów.

MI-petits-fours-dekorowanie-300x
Rada szefa kuchni!
Jeśli chcesz wykonać filigranowe dekoracje z płynnej czekolady lub kuwertury, w prosty sposób możesz z papieru do pieczenia zrobić niewielkich rozmiarów rękaw cukierniczy: wystarczy zwinąć kawałek papieru i odciąć koniec. Gdy czekolada zacznie zastygać lub zatykać otwór, po prostu zrób nowy rękaw.

  • Czy wiesz, że?
    Termin „petit four” oznacza "mały piec". Nazwa wywodzi się z XVIII wieku, kiedy to jedzenie było przygotowywane w kamiennych piecach węglowych, które rozgrzewały się do wysokich temperatur i długo wygaszały. Sprytni kucharze wykorzystywali etap chłodzenia pieca do pieczenia doskonałych ciasteczek na małym ogniu (à petit four).

Opinia eksperta


Bernd Siefert, szef cukierniczej drużyny narodowej Niemiec, zdobywca wielu nagród w międzynarodowych konkursach oraz mistrz świata w cukiernictwie.

„Dla mnie petits fours to małe dzieła sztuki cukierniczej. Przygotowanie tak drobnych smakołyków jest oczywiście pracochłonne, ale po skosztowaniu choć jednego do kawy cały trud zostaje nam wynagrodzony. Najlepsze petits fours można dostać w eleganckich cukierniach we Francji. Kiedy pracowałem w paryskim Fauchon, częstym zwyczajem było organizowanie kameralnych przyjęć z okazji urodzin pracowników, na których serwowano szampana i właśnie petits fours.

Moja rada: petits fours można śmiało zamrozić, pod warunkiem, że są dobrze zapakowane i bez polewy czy lukru. Wówczas efekty naszej ciężkiej pracy pozostają na dłużej, a my możemy rozkoszować się świeżo udekorowanymi ciasteczkami każdego dnia. Miłego pałaszowania!”
MI-petits-fours-wywiad-300x

Przepisy kulinarne