Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Penne all'arrabbiata

Jest tyle różnych włoskich sosów, co i typów makaronów. Każdy kreatywny kucharz może stworzyć też swój własny. Jednak klasyki cieszą się niezmienną popularnością – przedstawiamy przepis na penne all'arrabbiata

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: 30 minut.

penne-arrabiata-460x400
Składniki:   
500 g makaronu penne rigate 800 g pomidorów z puszki               
100 g boczku surowego, wędzonego Oregano
150 g szalotek Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku Sól
2 małe papryczki chili Pieprz
Odrobina białego octu balsamicznego 
Ser Pecorino

Przygotowanie:

Pokrój boczek na cienkie paski, a chili w małe krążki. Posiekaj drobno szalotki i czosnek. Podduś boczek z odrobiną oliwy, po czym dodaj szalotki, czosnek i papryczki i duś je razem aż staną się przezroczyste.

Dodaj odrobinę pomidorów bez zalewy i duś przez chwilę dalej. Zalej to wszystko resztą pomidorów i octem balsamicznym i pozostaw na małym ogniu na 15 minut. Następnie przypraw wszystko drobno posiekanym oregano i dodaj sól i pieprz do smaku.

Wrzuć makaron do wrzącej i osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu aż będzie ugotowany al dente. Następnie dodaj makaron prosto do sosu i podawaj ze świeżo startym pecorino.

Przygotowywanie sosu carbonara