Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pasztet z koziego sera i bakłażana

Urzekają smakoszy różnorodnością form i smaków: francuskie specjały z koziego mleka zasługują na najwyższy stopień na podium w świecie kulinarnym.

Pasztet z koziego sera i bakłażana - przepisy MAKRO

Czas przygotowania: około 45 minut

 Składniki:
3 bakłażany
200 g śmietankowego sera koziego
Gruboziarnista sól morska
Czarny pieprz
Oliwa z oliwek
Rozmaryn, tymianek
Czosnek
Miód
Sok z cytryny  

Sposób przyrządzenia:

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 1
Bakłażany przeciąć na pół i lekko wyżłobić.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 2
Posypać je solą.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 3
Skropić sokiem z cytryny.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 4
Dodać rozmaryn, tymianek i czosnek.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 5
Skropić oliwą z oliwek. piec w piekarniku w 170 stopni C przez około 25 minut, aż zmiękną.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 6
Przy użyciu łyżki stołowej wyskrobać miąższ z bakłażanów.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 7
Miąższ rozgnieść widelcem i zmiksować blenderem na puree.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 8
Wymieszać puree z bakłażanów z serkiem kozim z dodatkiem miodu, pieprzu i cytryną do smaku. Lekko posolić, wedle uznania.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 9
Rada: dodać pasztet do smażonych pasków z cukinii…

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 10
… lub dodać pasztet do smażonych ćwiartek papryki, bądź chleba.

Pasztet z koziego sera i bakłażana przygotowanie krok 11
Udekorować posiekaną w kostkę papryką i podawać.