Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami podawany z konfiturą

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Uda gęsie – 2 szt.
  • Marchew – 2 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Śliwki suszone – 100 g
  • Pomarańcza – 1 szt. 
  • Masło – 100 g
  • Jaja – 2 szt.
  • Anyż – 3 gwiazdki
  • Jeżyny – 150 g
  • Cukier – 50 g
  • Ocet winny czerwony – 50 ml 

Czas przygotowania: 3 godziny

Poziom trudności: trudny


Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Warzywa obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  
krok 2
Krok 2: Następnie rozkładamy uda z gęsi, śliwki, pomarańczę i anyż.
krok 3
Krok 3: Podlewamy wodą (ok. 200-300 ml).
krok 4
Krok 4: Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 2 godziny.
krok 5
Krok 5: Konfitura: cebulę dusimy uzupełniając wodę.
krok 6
Krok 6: Gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu.

krok 7
Krok 7: Wszystko dusimy od 40 do 60 minut na wolnym ogniu.
krok 8
Krok 8: Następnie dodajemy figi, daktyle, cukier.
krok 9
Krok 12: Studzimy - zarówno pasztet jak i konfitura smakują najlepiej następnego dnia.

krok 10
Krok 10: Mięso wyjmujemy i mielimy.
krok 11
Krok 11: Dodajemy jajka i wkładamy do foremki.
krok 12
Krok 12: Studzimy - zarówno pasztet jak i konfitura smakują najlepiej następnego dnia.

krok 13

Krok 13: Serwujemy.


Odkryj więcej smakowitych przepisów!