Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pasztet z dyni i fasoli

Pasztet z dyni i fasoli

Pasztet z dyni i fasoli

Przygotowanie

Potrzebne składniki:
  • Dynia – 1,5 – 2 kg
  • Fasola czerwona – 400 g (ugotowanej)
  • Czosnek – 1 główka
  • Rozmaryn – kilka gałązek
    (50 g)
  • Jaja – 2 szt.

Produkty do konfitury (chutney)
  • Cebula – 1 szt.
  • Chilli – 1 szt.
  • Pomarańcza – 1 szt.
  • Cukier brązowy z cynamonem – 100 g (w tym 10 g cynamonu)
  • Figi suszone – 200 g
  • Ocet winny czerwony – 100 ml
  • Daktyle – 200 g
  • Sól, pieprz
  • Woda

Czas przygotowania: 1-2 godziny
Poziom trudności: średnie

Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy na nieregularne kawałki.
  
krok 2
Krok 2: Układamy na blachę do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinach, świeży rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy oliwą.

krok 3
Krok 3: Pieczemy w temperaturze 160 -180 stopni przez 30 – 40 minut.
krok 4
Krok 4: Czerwoną fasolę (namoczoną i ugotowaną wcześniej lub z puszki ) dodajemy do upieczonej dyni i mielimy ją dwukrotnie.

krok 5
Krok 5: Dodajemy jaja.
krok 6
Krok 6: Zalewamy foremkę i pieczemy 40 – 50 minut minut w temperaturze 180 stopni.
krok 7
Krok 7: Konfitura – cebula, chilli, oliwa, cynamon dusimy przez kilka minut, dodajemy sok z jednej pomarańczy.

krok 8
Krok 8: Następnie dodajemy figi, daktyle, cukier.
krok 9
Krok 9: Następnie sok z pomarańczy i ocet winny. Jeśli konsystencja wydaje nam się zbyt gęsta dodajemy wodę (nawet 200 ml).
krok 10
Krok 10: Skrapiamy cytryną i dekorujemy rukwią wodną, dodajemy masło.
krok 11
Krok 11: Serwujemy
krok 12

Odkryj więcej smakowitych przepisów!