Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Pasztet wieprzowy z filetem jagnięcym


$name

1 pasztet/ czas przygotowania: około 90 min. + czas na ochłodzenie

Składniki na ciasto:
 
250 g mąki 6 g soli 
100 g smalcu wieprzowego 80 ml wody
1 jajko  
 

Składniki na nadzienie:
 
200 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę 20 ml koniaku 
100 g boczku Lardons 1 g przyprawy do pasztetów
100 g wątróbki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 20 g orzechów pistacjowych
180 ml śmietany Sól, pieprz

 

Dodatkowe niepocięte mięso:   
1 jajko
150 g filetu jagnięcego
 100 g cienkich plastrów boczku Lardons  

 

Galareta  
20 ml bulionu mięsnego 4 listki żelatyny 
20 ml sherry  

Przygotowanie

$name
Utrzyj mąkę ze smalcem, a następnie zagnieć z jajkiem, solą i wodą. Przykryj ciasto i odłóż na co najmniej 2 godziny.
$name
Na farsz: na roztopionym boczku podsmaż wątróbki, aż do zbrązowienia. Włóż do miksera i dodaj pokrojoną w kostkę polędwicę wieprzową.
$name
Wraz ze śmietaną zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj przyprawy i koniak do smaku. Drobno posiekaj pistacje i dodaj do nadzienia.
$name
Rozwałkuj cienko ciasto i umieść w nasmarowanej tłuszczem formie.
$name
Odetnij brzegi ciasta.
$name
Wyłóż formę boczkiem…
$name
…i do połowy wypełnij nadzieniem.
$name
Delikatnie przypraw i podsmaż filet z jagnięciny. Następnie ułóż go wzdłuż formy.
$name
Przykryj go resztą nadzienia.
$name
Ułóż plastry boczku na wierzchu i posmaruj krawędzie jajkiem.
$name
Umieść pokrywę z ciasta na wierzchu i dociśnij.
$name
Odetnij krawędzie.
$name
Nakłuj otwory (kominy) na powierzchni ciasta.
$name
Ozdób wierzch ciasta, posmaruj jajkiem i piecz pasztet w 220°C przez 30 minut. Następnie pozostaw na 10 minut, aby ostygło. Na galaretę: zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie i rozpuść w bulionie w 65 °C. Dodaj schery do smaku. Przez otwory wlej do pasztetu galaretę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj więcej galarety.
$name
Pokrój pasztet na plastry i podawaj.