Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Paryska zupa cebulowa


Paryska zupa cebulowa

Dla: 6 osób/ Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki  
1,5 l bulionu jarzynowego 1 mały ząbek czosnku
500 g cebuli (białej i czerwonej) Sól
Mąka pszenna Pieprz
½ l wytrawnego białego wina Pieprz cayenne
30 g masła Bagietka
110 g Parmezanu 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego tymianku  

Przygotowanie

Pokroić cienko cebule i zeszklić je na patelni z odrobiną masła. Gdy cebule będą już złotobrązowe, oprószyć je niewielką ilością mąki, a następnie zalać bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz odrobiną pieprzu cayenne. Oberwać listki tymianku i drobno je przesiekać. Pokroić dokładnie czosnek i dodać wraz z tymiankiem do zupy.
Zetrzeć parmezan i wymieszać mniej więcej połowę z białym winem . Tą mieszankę również dodać do gotującej się zupy a następnie ściągnąć patelnię z ognia. Jeszcze raz dokładnie przemieszać zupę, następnie przelać do żaroodpornej miski i posypać startym parmezanem. Zostawić odrobinę sera (około 10 g). Włożyć zupę do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 160 °C.
W międzyczasie, pokroić cienko bagietkę i skropić ją oliwą z oliwek. Następnie posypać kromki resztą parmezanu i ułożyć na tacy wyłożonej pergaminem. Włożyć pieczywo do piekarnika by stało się chrupkie.
Po około 5 minutach zarówno zupa jak i pieczywo będą gotowe.
Serwując, ułożyć chleb obok miski lub wetknąć kromki bezpośrednio do zupy.