Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Panna cotta ze śliwkowym dressingiem

Panna cotta ze śliwkowym dressingiem
Zastanawiasz się, co przygotować na deser dla gości? Panna cotta ze śliwkowym dressingiem to włoski klasyk, który każdy może przygotować w domu.

Panna cotta ze śliwkowym dressingiem

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

Panna Cotta
  • Śmietana słodka 36% – 0,5 l
  • Mleko – 0,1 l
  • 2 laski wanilii
  • Cukier – 60 g
  • Żelatyna – 10 g

Dresing
  • Śliwki – 6 szt.
  • Czerwone wino wytrawne – 300 ml
  • Kardamon 5 – 8 szt.
  • Anyż – 3 szt.
  • Pieprz ziarnisty kolorowy 6-8 szt.
  • Cukier – 60 g

Czas przygotowania: maks. 1 godzina

Poziom trudności: średni

Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Wszystkie składniki (oprócz żelatyny) łączymy i doprowadzamy do temperatury 95 stopni i utrzymujemy ją przez 5 minut.

krok 2
Krok 2: Studzimy i w temperaturze pokojowej, dodajemy żelatynę.
krok 3
Krok 3: Mieszamy, przecedzamy, zalewamy wcześniej przygotowane foremki.
krok 4
Krok 4: Wstawiamy do lodówki na 4 – 6 godz.
krok 5
Krok 5: Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy pestki.
krok 6
Krok 6: Wkładamy do rondla i zalewamy czerwonym winem. Dodajemy cukier, kardamon, anyż, pieprz ziarnisty.

krok 7
Krok 7: Dusimy bez przykrycia przez ok. 10 – 12 minut na średnim ogniu i przekładamy do zimnego naczynia.

krok 8
Krok 8: Jeśli wino okaże się zbyt wodniste redukujemy do konsystencji syropu.
krok 9
Krok 9: Wkładamy foremki na chwilę do wrzątku.
krok 10
Krok 10:  Serwujemy!

Odkryj więcej smakowitych przepisów!