Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Panna cotta w stylu herbaty chai


Panna cotta w stylu herbaty chai

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 30 minut + czas na schłodzenie.

Składniki do panna cotty:   
750 ml śmietanki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 
1 mały korzeń imbiru
2 łyżki czarnej herbaty
1 laska cynamonu
100 g cukru
10 nasion kardamonu
2 łyżki miodu
3 gwiazdki anyżu
5 plasterków białej żelatyny
10 goździków


 
Składniki do galaretki:   
2-3 łyżki czarnej herbaty
Przyprawy (takie same jak do panna cotty)
4 łyżki miodu 3 listki żelatyny

Nasza wskazówka:

Udekoruj anyżem i podawaj ze spienionym mlekiem.

Sposób przygotowania:

Panna cotta: prażyć przyprawy bez oleju. Następnie doprowadzić do wrzenia razem ze śmietanką i cukrem, i trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać miód i herbatę, odstawić na 4 minuty. Namoczyć  żelatynę w zimnej wodzie. Rozpuścić wyciśniętą żelatynę w gorącej, śmietankowej mieszance ciągle mieszając. Przelać całość przez sitko i nalać do małych szklanek. Włożyć do lodówki na godzinę do stężenia.
 
Galaretka z herbaty: namoczyć żelatynę. Gotować herbatę w 250 ml wody z przyprawami, dodać miodu do smaku i wmieszać nasiąkniętą żelatynę. Przecedzić wszystko i dodać panna cottę. Następnie przykrytą całość włożyć z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc, aby deser stężał).