Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Panna cotta

Czym byłoby przygotowywanie deserów bez świeżej i cudownie kremowej śmietanki? Pomysł na to, aby zamienić przepyszną białą śmietanę w obiekt kulinarnego pożądania poprzez jej zagotowanie pochodzi z północnej części Włoch. Panna cotta zasłużyła sobie na najwyższą z możliwych ocenę pośród kremowych deserów świata.


Panna cotta - MAKRO Inspiracje

Kultowy deser z północnych Włoch

Jest klasycznym przykładem jak z zaledwie paru składników może powstać coś wspaniałego, co równocześnie może przyjąć tak wiele różnych form. Panna cottę (z włoskiego "ugotowana śmietana") przygotowuje się głównie ze śmietany, cukru, żelatyny i czasem odrobiny wanilii. Po ugotowaniu, zamienieniu w galaretkę i w końcu ostudzeniu, z tej prostej mieszanki w paru prostych krokach powstaje śnieżnobiały przysmak, któr, zwłaszcza w połączeniu z owocowymi sosami i kawałkami owoców, jest popularnym klasykiem. Każdego wielbiciela wybitnego jedzenia zadowoli nie tylko robiąca wrażenie gra kolorów, ale też to, jak podstawowy słodki smak cudownie miesza się ze słodko-kwaśnym smakiem świeżych owoców. Nie ważne, czy będą to wiśnie, czereśnie i im podobne, czy też owoce egzotyczne takie jak kiwi czy mango, panna cotta i owoce zawsze są idealną parą.

Klasyczne danie z Piemontu

Dokładna historia panna cotty jest nieznana, nie wiadomo kto i kiedy ją wymyślił. Ale jest ona nierozerwalnie związana z kulinarną historią regionu Piemont. Region ten nie jest odpowiedni pod uprawę oliwek i z tego właśnie powodu dawniej ludzie korzystali tam z masła i smalcu zamiast oliwy w swoich tradycyjnych przepisach. Aby otrzymać masło i smalec, hodowali oni bydło, dlatego też w całym regionie nigdy nie brakowało mleka i śmietany. Logicznym więc też jest, że jeden z tradycyjnych deserów z tego regionu zawiera duże ilości śmietany.

Wspaniale zmienna

Oczywiście już sama panna cotta może mieć różne smaki i kolory. Na przykład przyprawy i dodatki takie jak cynamon i rozmaryn czy karmel, sok pomarańczowy, czekolada, kokos, wino albo inne alkohole dodają swojego własnego aromatu. Z rodzimego regionu panna cotty pochodzi przepyszny wariant tego deseru o smaku brzoskwiniowego likieru. Po tym, gdy kucharz zdecyduje się na określone składniki, może również zadecydować o tym, jaki oryginalny kształt będzie miała jego kreacja. Wysoka albo płaska, okrągła albo kanciasta, w małych szklaneczkach, w miseczkach albo alternatywnie w foremce do babki albo muffinów. Panna cotta może mieć przeróżny wygląd.

Odpowiednia konsystencja dla perfekcyjnego kształtu

Panna cotta nabiera wymaganej konsystencji dzięki żelatynie. Ważnym jest, aby dodać tylko tyle żelatyny, ile jest potrzebne, aby miks śmietany i cukru był w stanie utrzymać odpowiedni kształt po ugotowaniu, ale aby nie stężał w zbyt zbitej formie. Wyjątkowo prostym i wygodnym rozwiązaniem jest skorzystanie z żelatyny w plastrach, którą najpierw rozmiękcza się w zimnej wodzie. Warto wspomnieć, że żelatyna jest zupełnie pozbawiona tłuszczu i wszelkich węglowodanów. Wegetariańską alternatywą dla żelatyny jest agar-agar. Tę warzywną żelatynę otrzymuje się z wodorostów. Ale uważaj: agar-agar działa o wiele mocniej od klasycznej żelatyny. W Japonii agar-agar wykorzystywany jest w tej samej roli, co żelatyna już od XVII wieku.
panna cotta
panna cotta - perfekcyjny kształt

Przepisy kulinarne