Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Owocowy wakacyjny poncz

Owocowy poncz to wyjątkowo kolorowy i odświeżający przykład letniego napoju. Jego bazą jest zwykle białe wino, w którym wpierw zanurzane są owoce, aby nasiąknęły alkoholem, a później dodawane są musujące alkohole, takie jak wino musujące czy cydr.
Owocowy wakacyjny poncz
Składniki  
1 mały melon kantalupa 1,5 l wytrawnego białego wina 
250 g świeżych owoców (maliny, truskawki, czerwona lub czarna porzeczka) 0,75 l wina musującego
2 kiwi 3 listki mięty
200 g moreli  

Przygotowanie
Umyj i obierz owoce, a później pokrój je na małe kawałki. Posyp cukrem, jeśli to konieczne, i zostaw aż się wchłonie. Wrzuć listki mięty do ponczu, nalej do misy białego wina i pozostaw do schłodzenia w lodówce. Przed podaniem dopełnij winem musującym.

Wskazówka:
Jeśli chcesz przygotować poncz w wersji bezalkoholowej, użyj zamiast wina soku wiśniowego i piwa imbirowego!